Laddar

Filmfestivalen som vill berätta om den bortglömda världsdelen

När såg du senast en latinamerikansk film på bio? Förmodligen ett tag sedan. Filmfestivalen Latinamerika i fokus vill ändra på det.

delningar

– Någon gång på 80-talet glömde världen bort Latinamerika, säger festivaldirektör Elena Gutiérrez Ros.

Hon kom till Sverige från Uruguay på 70-talet och har sett hur världsdelen långsamt glidit in i en medieskugga. Trots att Sverige har en relativt stor latinamerikansk befolkning läser man sällan om kontinenten i tidningen. Ännu ovanligare är det att latinamerikanska filmer kommer upp på bio.

– Ofta är det väldigt stereotypa bilder som serveras. Knarkkungar från Colombia, gangsters i Mexiko, den typen av karaktärer, säger Elena Gutiérrez Ros.

Elena Gutiérrez Ros jobbar på organisationen Imagenes de Sursom just nu arrangerar filmfestivalen Latinamerika i fokus för 14:e året. Festivalen är lika mycket en informationskampanj som en filmfestival, berättar Elena.

– Vi vill visa filmer som berättar om vanliga latinamerikaner som lever sina liv, istället för alla dessa filmer om hjältar, säger hon.

Filmfestivalen har alltid haft ett tydligt kvinnoperspektiv. I år är kvinnofrågan mer aktuell än någonsin.

Från Argentina har den feministiska proteströrelsen Ni una menos spridit sig över i stort sett hela kontinenten. Ett brutalt kvinnomord i Argentina fick hundratusentals kvinnor att gå ut i strejk och fylla gatorna i protest. Protestvågen går inte att undgå under årets filmfestival i Malmö.

– Kvinnor i hela Sydamerika kände ”nu får det vara nog!” Detta kommer naturligtvis prägla årets festival, säger Elena Gutiérrez Ros.

Därför har festivalen bjudit in den argentinska journalisten Claudia Acuña, som kommer hålla ett föredrag på lördag.

– Hon kommer prata om kvinnors situation i Argentina och så kommer vi visa ett antal kortfilmer. Det tycker jag inte någon ska missa, säger Elena Gutiérrez Ros.

Festivalen pågår fram till söndag på biografen PanoraFriisgatan. Programmet finns här.