Laddar

Felaktig cancerbehandling ledde till biverkningar

Patienten tappade hår i samband med behandlingen. - Foto: Mostphotos

Efter att felaktigt ha fått cellgiftsbehandling drabbades patienten av håravfall och psykiska besvär.

delningar

Region Skåne lex Maria-anmälde sig själva och nu ska regionen förändra sina rutiner för hur personalen ska agera när de upptäcker avvikelser som riskerar att leda till vårdskador.

– Om patologen, vid upptäckten av att remissvaret var fel, hade kontaktat behandlande läkare så hade förmodligen behandlingen med cytostatika kunnat undvikas, skriver chefläkaren Håkan Miörner i ett mejl till Nyhetsbyrån Siren.

Bakgrunden till anmälan är att patientens bröstcancer felaktigt uppgavs vara värre än den var. De felaktiga anteckningarna upptäcktes och korrigerades, men informationen nådde aldrig den behandlande läkaren som påbörjade den onödiga behandlingen. Enligt chefläkaren Håkan Miörner behövs det inte mer än en behandlingscykel för att biverkningar ska dyka upp.

– Jag kan inte kommentera det aktuella fallet men vanliga biverkningar av cytostatikabehandling är trötthet, illamående, försämrad aptit och håravfall. Cytostatika kan även påverka benmärgen vilket kan leda till en ökad infektionsrisk och blodbrist, skriver han till Nyhetsbyrån Siren.

Relaterade artiklar