Laddar

Fedel: ”Jag skyller på Yksel”

Cupseger 1989 – men förlust 1996. Jonnie Fedel har varit med i Malmö FF:s två senaste cupfinaler. Och passar på att tracka förre lagkamraten Yksel Osmanovski.

delningar

Senast Malmö FF vann svenska cupen var 1989. Djurgården besegrades med 3-0 efter att Joakim Nilsson, Håkan Lindman och Leif Engqvist gjort målen. I motståndarlaget fanns namn som Stefan Rehn och Jens Fjellström. Två välkända tränarprofiler ledde sina lag denna sommardag 1989: Roy Hodgson coachade MFF och Tommy Söderberg satt på Djurgårdens bänk.

En spelare som gärna minns tillbaka är Jonnie Fedel, som höll nollan när Malmö FF säkrade sin senaste och totalt klubbens 14:e cuptitel.

– Att vi höll nollan minns jag förstås. Vi var ganska stabila hela matchen och tog en rättvis seger på Råsunda. Vi hade ett bra lag med bland annat Per Ågren, Stefan Schwarz och Martin Dahlin, säger Fedel.

Statusen på Svenska Cupen har varierat genom åren, men cuptiteln 1989 var viktig.

– Att vinna cupen genererade en Europaplats även då, så statusen var hög. Vi slog ju ut Inter sen på hösten i Europacupen också.

Sju år senare blev det finalförlust mot AIK, när Pascal Simpson avgjorde via golden goal. Fedel var med även då.

– Han kom helt fri om jag minns rätt så det var inte mycket att säga om.

Under slutet av vårt samtal får Jonnie höra att Yksel Osmanovski står på tur för att prata cupminnen och då speciellt finalförlusten 1996.

– Hälsa Yksel från mig och skyll på honom, säger Fedel med ett hjärtligt skratt.

För Yksel Osmanovski var säsongen 1995/96 lite av ett genombrott. När han får höra om Fedels passning skrattar han och berättar sen om den där dagen på Gamla Ullevi.

– Jag var ung då och fick hoppa in. Jag var på väg att ta kliv den säsongen och hade spelat en del. Vi förlorade och det är alltid surt att förlora en final.

– Det var en svår match. AIK hade bra spelare på den tiden och det blev alltid fysiska matcher mot dem.

Jonnie Fedel är målvaktstränare i Malmö FF sedan flera år tillbaka, medan Yksel Osmanovski finns med kring klubbens U-21 lag och akademin. Cupfinalen som väntar mot BK Häcken är viktig om man ska tro de forna lagkamraterna.

– Det var förstås en fördel för oss att få hemmaplan i lottningen med tanke på det publiktryck vi har, säger Jonnie.

– Jag hoppas Malmö kan ta hem ”cupajäveln”, det vore bra att få spela kontinuerligt mot lagen ute i Europa, menar Yksel.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?