Fantastiska rymdfenomenet – då kan du se det allra bäst

Till vänster: Andromeda. Foto: Magnus Manske/Wikimedia Commons. Till höger, genrefoto: Pixabay.

Med blotta ögat kommer du att kunna få den här häftiga rymdupplevelsen inom en snar framtid.

delningar

Med jämna mellanrum dyker det upp häftiga rymd- och himlafenomen som gemene man har chans att se.

I slutet av juli kunde vi i Sverige till exempel se seklets längsta blodmåne i kombination med att planeten Mars var närmare än på 15 år, i juni kunde man skåda mörka nebulosor bland stjärnorna på natthimlen och i oktober kunde vi njuta av en meteorsvärm.

Nu är det dags för en ny chans till en häftig upplevelse – nu i november kommer du att kunna observera Andromeda, vår närmaste granngalax med blotta ögat, rapporterar Illustrerad Vetenskap.

Den ligger hela 2,5 miljoner ljusår bort, det vill säga 25,5 triljoner kilometer från jorden och är så långt bort som en människa kan se utan hjälpmedel. Det innebär att ljuset du kommer att se är cirka

Andromedagalaxen är en så kallad spiralgalax, innehåller hela en biljon stjärnor och är dubbelt så stor som Vintergatan.

I mitten av november hittar du Andromedagalaxen cirka 75 grader ovanför den sydvästra horisonten runt klockan 22. Under natten rör den sig nedåt på himlen, enligt tidskriften.

Om du inte har något teleskop så kan du bara se galaxens centrala kärna som består av miljontals sammanhängande stjärnor. Hela galaxen går att se med ett stort teleskop.

Om du planerar att fotografera Andromeda kan du montera en systemkamera med teleobjektiv på teleskopet. Du behöver då ha ett kamerabeslag och en motor som följer himlens rörelse.

Om du skulle råka missa Andromeda så behöver du dock inte bli alltför ledsen, Andromeda går att se på himlen varje år.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar