Laddar

Familjen-Johan om spelningen: ”Som att komma hem”

På lördag står Johan T Karlsson på Moriskans scen i Malmö.

delningar

När vi i all hast når Johan T Karlsson via telefon sitter han ensam i studion. Några minuter av lugn och ro innan arbetet drar igång är ibland välbehövt. Schemat är fullspäckat inför spelningarna i Malmö och Göteborg i helgen, vilket gör honom mycket upptagen.

Vi får backa bandet till augusti 2015 innan vi hittar senaste spelningen som Johan T Karlsson alias Familjen gjorde i Malmö. Dock har han kvar familj, vänner och rötter i staden.

– Jag har starka band till staden, det känns som att komma hem. Nu har det gått lite tid sedan jag var där och det är längesedan jag bodde i staden men ändå känns det som hemma, det försvinner aldrig, berättar han.

Hässleholmssonen tog i ungdomen tåget ner till Malmö, av den enkla anledningen att kulturscenen här var så mycket större.

– Det var till Malmö vi drog när vi ville ha lite större kulturutbud. I Hässleholm fick vi skapa det själva och blev väl bra på det. Malmö är en grym stad!

Hur ser du på den stämpeln som Malmö fått om kriminaltet och våld?

– Jag tror den grejen är uppblåst, media skapar den bilden för att det säljer. Malmö har lite fått axla det oket. Det händer jävligt mycket skit men det gör det överallt.

Ny plattan Kom släpptes i början av mars, fem års arbete ligger bakom det fjärde albumet. Det är en djupare och mer medveten känsla lyssnaren möter.

– Det är summan av det jag har gjort på sistone eller upplevt. Man vill hela tiden utforska nya marker i det musikaliska och även det textmässiga. Jag känner att jag har gått vidare, det är inte samma höga tempo utan snarare stämningar som avspeglar samtiden, säger Johan T Karlsson.

Krig och flyktingströmmar, terrorattacker och inte minst dådet i Stockholm i fjol har haft en inverkan på låtarna och honom själv.

– Även sådant som rasism och machokultur, sådant som är angeläget att skriva om. Jag har inte varit så engagerad i omvärlden innan så det är ett mer medvetet Familjen.

Det är ett nytt Familjen som Malmöfansen möter på lördag på Moriska Paviljongen. Lite gammalt och lite nytt utlovar Karlsson men med en twist.

– Vi har gjort om del låtar och gjort lite nya grejer, det kommer bli klassiskt Familjen men med nya versioner. Vi har gjort ett par spelningar nu så vi är varma i kläderna och har jävligt kul. Det brukar gå igen till publiken, ”what goes around comes around”, det vi utstrålar får vi tillbaka.

Passar du på att göra något annat utöver spelningen när du är nere?

– Jag har faktiskt inte tänkt så långt. Vi har Göteborg dagen innan men något ball måste vi göra. Kanske hinner vi en öl eller tre på Möllan och den obligatoriska falafeln förstås, säger Johan T Karlsson innan arbetet åter kallar.

Familjen spelar på lördag klockan 23.00 på Moriska Paviljongen.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?