Falsk polis ringer om pågående insats – är bedragare: "Trovärdig"

Foton: Nils Jakobsson, Bildbyrån & Pixabay

Tre kvinnor har blivit drabbade av en bedragare som utger sig för att vara polis.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under tisdagen har tre mer eller mindre identiska anmälningar gällande bedrägerier inkommit till polisen.

– Det är tre stycken kvinnor, samtliga polsktalande, som har blivit uppringda av en kvinna som också talar polska. Kvinnan säger sig vara från polisen och säger att det pågår ett bedrägeri eller en polisinsats just nu och att polisen behöver hjälp. Självklart har vi polsktalande poliser men det är inte så vi brukar inleda samtalen, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö.

Bedragaren som uppger sig vara polis uppmanar sen kvinnorna att lämna sina kontanter och värdesaker i en påse utanför bostaden för att inte bli av med dem.

– I ett fall har en kvinna placerat kontakter i en påse och gjort detta. Hon har blivit av med pengar, vid de andra tillfällena har kvinnorna fattat misstankar och lagt på luren.

– Anmälarna har uppgett att att hon som ringer verkar seriös, samlad och trovärdig. När kvinnorna blivit misstänksamma har bedragaren tappat fattningen lite.

Trots att bedragarens uppmaning låter misstänksam är det lätt hänt att man tror på uppgifterna från den påstådda polisen.

– Det är något vi känner igen från andra bedrägerier. Man skapar en stressig och hotfull situation. De ger känslan av att det pågår just nu och att det måste ske snabbt, annars riskerar du att förlora pengar.

Det är möjligt att det finns fler drabbade av bedragaren och i så fall vill polisen att man hör av sig.

– Har man drabbats uppmanar jag att man hör av sig och upprättar en anmälan. Det pågår just nu och vi behöver få klarhet i omfattningen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar