Laddar

EXTREMÖKNING: Rekordmånga i bostadskö i Skåne

Bostadskö, Skåne. Källa: Mostphotos/Carina Andreasson/ ChiccoDodiFC

Bostadsköerna i Skåne har ökat explosionsartat. En av köerna har åttadubblats på två år.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På två år har bostadsköerna i nästan alla skånska kommuner ökat, rapporterar Hem & Hyra. Till exempel har kön till Bjuvsbostäder åttadubblats på drygt två år. I Svedala och Lund är snittiden för att få bostad nu 7-8 år. Hem & Hyras undersökning visar att den största ökningen har skett i mindre kommuner i norra Skåne.

Från år 2016 till år 2018 har det sammanlagda antalet köande ökat med 25 procent, från 275 000 till 345 000. Allra längst kö har den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd som förmedlar lägenheter både från flera kommunala bostadsbolag och från ett antal privata hyresvärdar. På två år har kön dit ökat från 58 300 till hela 86 700 personer.

I Lund är snittiden upp till åtta år och kön har vuxit till 70 000 personer, vilket LKF, ett kommunalt bostadsbolag, kopplar till de boende i Lund och deras framförhållning.

– Lund är en mycket attraktiv stad att bo och leva i, så många ställer sig i kö i god tid, inför eventuella framtida behov, säger Håkan Ekelund, VD för LKF till Hem & Hyra.

Relaterade artiklar