EXTREMÖKNING: Rekordmånga i bostadskö i Skåne

Bostadskö, Skåne. Källa: Mostphotos/Carina Andreasson/ ChiccoDodiFC

Bostadsköerna i Skåne har ökat explosionsartat. En av köerna har åttadubblats på två år.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På två år har bostadsköerna i nästan alla skånska kommuner ökat, rapporterar Hem & Hyra. Till exempel har kön till Bjuvsbostäder åttadubblats på drygt två år. I Svedala och Lund är snittiden för att få bostad nu 7-8 år. Hem & Hyras undersökning visar att den största ökningen har skett i mindre kommuner i norra Skåne.

Från år 2016 till år 2018 har det sammanlagda antalet köande ökat med 25 procent, från 275 000 till 345 000. Allra längst kö har den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd som förmedlar lägenheter både från flera kommunala bostadsbolag och från ett antal privata hyresvärdar. På två år har kön dit ökat från 58 300 till hela 86 700 personer.

I Lund är snittiden upp till åtta år och kön har vuxit till 70 000 personer, vilket LKF, ett kommunalt bostadsbolag, kopplar till de boende i Lund och deras framförhållning.

– Lund är en mycket attraktiv stad att bo och leva i, så många ställer sig i kö i god tid, inför eventuella framtida behov, säger Håkan Ekelund, VD för LKF till Hem & Hyra.

FAKTA

Flera skäl till längre bostadsköer:

Storstad påverkar landsort

Trots att byggandet av bostäder har ökat har den tuffare bostadssituationen i storstadsregionerna resulterat i att trycket på bostäder har ökat även i de skånska landsortskommunerna, uppger flera bostadsbolag i undersökningen.

Bättre framförhållning

Allt fler äldre planerar för sitt framtida boende och många ställer sig i kö ”i fall att” de skulle behöva en bostad i framtiden. Det märks bland annat på snittiden som också ökat i de flesta kommuner. I Helsingborg tar det idag i snitt över fyra år att få en bostad, vilket är ett helt år längre än i Malmö.

För få hyresrätter

De kommunala bostadsbolagen i mindre kommuner bär ofta själv hela bördan. Ett kommunalt bostadsbolag, Skurupshem, konstaterar att bostadsbyggandet helt enkelt varit för lågt.

– I kommunen har det inte byggts i takt med ökningen av sökande och inflyttande, säger Pierre Esbjörnsson, vd på Skurupshem till Hem & Hyra.

Fler nyanlända

Fler nyanlända ökar också trycket på köerna, uppger flera bostadsbolag. I Bromölla, Klippan, Svalöv, Höör och Åstorp hänvisar bolagen bland annat till invandringen som skäl till att bostadsköerna har vuxit.

Källa: Hem & Hyras undersökning.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar