Laddar

Extrem ökning av klotteranmälningar: ”Jobbar stenhårt”

Antalet anmälningar har ökat med över 200 procent från förra året.

delningar

Under 2017 har antalet anmälningar om klotter ökat extremt mycket i Malmö i jämförelse med förra året. Fram till den sista november hade polisen mottagit drygt 2 500 ärenden för staden och 39 ärenden gällande kollektivtrafik. Förra året anmäldes drygt 750 ärenden.

Kommunpolis Glen Sjögren berättar att det inte är något han lagt märke till i sina områden i Husie och Rosengård.

– Det är mer graffiti än klotter idag tycker jag, mindre kladd. Nu är det mer halvroliga gubbar men jag har inte lagt märke till att det ökat. Där man klottrar mest är nog närmare Innerstaden, säger han.

Faktum är att mängden klotter har minskat och på visa platser syns det mycket tydligt.

– I Folkets park har vi jobbat väldigt hårt och det är ett exempel på där det har sjunkit oerhört mycket. Varje måndag tittar man efter klotter och på tisdagen saneras hela parken. Sedan två år tillbaka har vi tagit stora steg, mängden har minskat, säger Torbjörn Andersson, projektledare med särskilt ansvar för klottersanering på gatukontoret i Malmö.

 

Torbjörn Andersson sköter kampen mot klotter för kommunen. Foto: André Kvist/24Malmö.

Andersson berättar att där man tidigare kunde hitta över 100 kvadratmeter finns det numera mycket små mängder på under 20 kvadratmeter.

Varför har det då kommit in så många anmälningar i år?

– Det beror på att vår funktionsentreprenör gör polisanmälningar medan Saneringskompaniet tar hand om klottret. Innan tog man ibland bort klottret utan anmälningar men numera anmäls allt, säger Lars Johansson, enhetschef. Det är mer en administrativ förändring som gör att det blir mer polisanmälningar.

Varenda ”tagg” och färgklick anmäls numera digitalt, på så vis vet man var man ska sätta in resurser och polisen kan också spåra klottrare.

För kommunen kostar saneringarna mellan 2 och 3 miljoner kronor om året. Men summan anses vara befogad att lägga då detta är ett led för att få ett tryggare Malmö.

– I många fall bidrar klotter till otrygghet. Vi vill inte att platser ska se övergivna ut utan vi försöker visa, över hela Malmö, att det finns någon som bryr sig om områdena, säger Lars Johansson.

 

Vid en renovering på Sofielund. Foto: André Kvist/24Malmö.

– Vi har nolltolerans som enda kommun i Sverige, vi jobbar stenhårt med det. Vi vill att det anmäls så mycket som möjligt även om det kostar, för att vi vill att det saneras, säger Torbjörn Andersson.

Det problem som kommunen kämpar med är fastighetsägare som drabbas av klotter men inte sanerar. Kommunen är ansvariga för allmän plats och förvisso kan de föra ett ärende mot en fastighetsägare men det ska mycket till för att det ska gå så långt.

Polisanmälningar gällande klotter:

*2017: 2 656 (mellan 50 och 100 går bort då dessa inte inträffat inom Malmö) + 39 för kollektivtrafik.

2016: 835 (mellan 50 och 100 går bort även här.

*Fram till den sista november.

Källa: Polisen.