Laddar

EXTRA: IKEA varnar för nya bluffen

"Vi uppmanar till att polisanmäla om man har drabbats".

delningar

Ikea 75 år! Vi ger nu bort presentkort på 10 000 kr, till 75 lyckliga tjejer och killar i Sverige! Följ stegen nedan för att delta.

Den här annonsen syns nu i Facebooks meddelandeapp Messenger, vilket Dina Pengar först rapporterade.

Det som krävs för att delta i tävlingen är att du ska gilla inlägget, kommentera ditt förnamn och besöka en webbsida.

Ikea uppmanar nu sina kunder att inte delta i blufftävlingen.

– Vi på Ikea står inte bakom den här kampanjen. Vi begär aldrig ut känslig information i annonser från oss. Vi ser jätteallvarligt på att sådant här sker och att människor luras, säger Felix Östman, presstalesperson på Ikea till Dina Pengar.

Det är inte första gången som bedragare använder Ikeas varumärke för att försöka lura kunder genom mail, meddelanden och annonser.

På Ikeas hemsida finns en sida där Ikea ger tips och råd om bluffmail och vad man kan göra.

– Vi uppmanar till att polisanmäla om man har drabbats, skriver Ikea.

Ikeas råd till sina kunder:

Ifrågasätt alltid osannolika erbjudanden.

Var uppmärksam på avsändare och länkar som ser obekanta ut.

Språkliga fel såsom felstavningar, konstiga formuleringar och dålig meningsuppbyggnad är indikatorer på oärliga avsändare.

Även erbjudanden som ser ut att komma från IKEA, använder vår logga, vår grafik och inte innehåller några språkfel kan vara ett bedrägeri.

Vid misstänksamhet, radera mailet utan att klicka på länkar och lämna inte ut känslig information.

– Det kan uppstå knepigheter om du trycker på länken som finns i annonsen. De kan be dig att lämna ut kontouppgifter och annan information. Men det finns också risken att att du kommer till en sida som är smittad med skadlig kod som du laddar ner och som kan tömma ditt bankkonto, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare på polisen till Dina Pengar.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?