Här är polisens svar om brottsvågen det senaste dygnet

Presskonferens, Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef Malmö söder och Andy Roberts, lokalpolisområdeschef Malmö norra.

Händelserna det senaste dygnet ska inte vara kopplade till varandra. Den hotfulle mannen på Malmö C är nu identifierad.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Polisen höll under tisdagsförmiddagen en presskonferens gällande det senaste dygnets kriminella händelser. Med på presskonferensen var Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef Malmö söder och Andy Roberts, lokalpolisområdeschef Malmö norr. De menar att det senaste dygnets händelser inte har kopplingar till varandra.

Det var vid tio-tiden på måndagsförmiddagen som en man uppträdde hotfullt på Centralstationen i Malmö. Mannen, som hade väskor med sig, sköts i båda benen av polis. Han ska nu vara identifierad. Under presskonferensen uppger polisen att det inte fanns något farligt i mannens väskor.

– I väskorna fanns personliga tillhörigheter, inget explosivt och inga vapen. Mannen är anhållen och är osammarbetsvillig, säger Andy Roberts.

Mannen ska ha arbetat för ett företag i Malmö och han ska inte ha uppgett religiösa motiv bakom sina hot. Brottsrubriceringen är grovt olaga hot och målsägande är polismyndigheten och allmänheten.

– Vi är säkra på att han var ensam och att han har bott i Malmö under en tid, säger Andy Roberts.

Under natten mot tisdagen inträffade en sprängning mot en fastighet på Rosengård och en timme senare ännu en på Adelgatan i Malmö. Nattklubben på Adelgatan har tidigare varit utsatt för brott, vilket polisen tittar närmare på efter samband.

– Vi är inne i en intensiv och känslig fas. Det har genomförts en teknisk undersökning på Adelgatan. Vi har synliga polispatruller på plats, och likaså i Rosengård. Vi befinner oss i områden där det har skjutits eller sprängts för att verka trygghetsskapande, säger Andy Roberts.

Gällande sprängningen på Adelgatan tycker sig polisen att de har en klar bild av vad som skett.

– Vi känner oss trygga med vad det är som har hänt men av utredningsskäl går vi inte in närmare på det. Vi har ännu inte frihetsberövad någon gällande Adelgatan, säger Andy Roberts.

Det var strax efter klockan 13.00 på måndagen som polisen larmades till Hålsjögatan i Malmö med anledning av en skottlossning. På plats anträffades en skadad man i 20-årsåldern som fördes med ambulans till sjukhus där han dödförklarades.

– Två personer är anhållna, 23 och 29 år. Vi är intresserade av allmänhetens iakttagelser från platsen, säger Erik Jansåker.

Andy Roberts meddelar att de två anhållna efter skottlossningen funnits med i det långsiktiga arbetet som polisen gör med projektet GVI, "Sluta skjut".

Strax efter klockan 21.00 på måndagen fick polisen in flera samtal om att höga smällar hade hörts i området mellan Pildammsparken och Bellevueområdet i Malmö. Flera tomhylsor hittades på platsen efter en skottlossning.

– Nästa skjutning sker vid 21-tiden där två personer i 20-årsåldern påstår att man blivit beskjutna och där vi hittat tomhylsor. Vad vi är intresserade av är iakttagelser från Vendelsfridsgatan vid 21-tiden. Vi tittar på den här skjutningen och jämför med andra skjutningar i Malmö och försöker hitta de kopplingar man kan. Sedan var det en bilbrand på Fosievägen i Malmö vid 18-tiden i går kväll och den är vi också intresserad av iakttagelser från, säger Erik Jansåker.

Det har varit ett ansträngt dygn för polisen i Malmö. Nedan länkar vi i kronologisk ordning till artiklarna över de större nyhetshändelserna det senaste dygnet:

10 JUNI:

✓ Klockan 13.06 LÄS MER: Ny skottlossning i Malmö

✓ Klockan 17.49 LÄS MER: Två bilar skadade i brand

11 JUNI:

✓ Klockan 02.07 och 03.17 LÄS MER: EXTRA: Två kraftiga explosioner i Malmö i natt

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar