Laddar

EXTRA: Eleverna har fått nog – går ut i strejk

Fortsatta problem med sexuella trakasserier och en skolledning som inte lyssnar har gjort att eleverna nu sätter ner foten.

delningar

I början av mars gick elever på vård- och omsorgsprogrammet på Komvux, som huserar i Värnhemsskolans lokaler, ut offentligt med kritik i media. De vittnade då om allvarliga problem med skolmiljön, droger och sexuella trakasserier.

Utbildningen flyttade hit från Universitetsholmen vid starten av höstterminen i fjol. Därmed finns nu fyra verksamheter innanför väggarna; Värnhemsskolan, Startskolan och en mottagningsenhet, samt de vuxna komvux-eleverna.

Efter knappt två terminer och upprepade signaler har vårdprogrammets elever nu fått nog och kommer gå ut i strejk nästa vecka.

– Vi har funderat på detta länge. Jag ser det som en metod för att vi ska bli hörda, jag ser det inte som ett hinder. Vissa elever är lite oroliga att det kan få följder, berättar elevskyddsombud Josefine Palm och fortsätter:

– Vi kommer därför ha en endagsstrejk för att visa vårt missnöje och visa att vi inte har gett upp.

På måndag i nästa vecka kommer Josefine Palm och hennes elevskyddskollega Sandra Norekärr att besöka samtliga klasser inom Komvux och framföra sin plan.

– Vi vill att skolledningen tar oss på allvar! Det här är viktigt för oss, det handlar om allas trivsel. Det borde tas på största allvar!, säger Sandra Norekärr.

Ansvariga för programmet har sedan de första publikationerna om problemen flyttat ingången där komvux-eleverna tidigare upplevde en allvarlig utsatthet, främst från glåpord, visslingar och sexuella trakasserier. Dock har dessa fortsatt inom och kring skolan. Utöver det har inte mycket skett sedan eleverna slog larm.

– Vi har skrivit åtgärder som vi vill ska utföras och tagit upp på dessa på samverkansmöte. Det enda som skett är att toaletterna blivit bättre. När det kommer till kränkningar, sexuella trakasserier och diskriminering har det inte hänt något, säger Josefine Palm.

Vissa förändringar har skett i miljön, färre brandlarm sätts igång och avloppsdoften i lokalerna har minskat. Skolan genomförde även en enkät som belyste problemen. Enligt elevskyddsombuden var frågorna vilseledande och strama, ”Vi kände oss lurade”, säger dem.

De åtgärder som eleverna har lagt fram som synnerligen akuta har inte åtgärdats. Elevskyddsombuden kräver nu att man inte lovar mer utan gör något åt problemen och lyssnar.

– Vi känner inte att vi får någon respons från rektorer eller skolledningen. De har bara sopat det under mattan, det är samma problem kvar, säger Sandra Norekärr.

– Det används härskartekniker mot oss på möten och det talas över huvudet på oss, fyller Josefine Palm i.

Vad är er förhoppningen med strejken?

– Vi vill bli hörda!

Skolan kommer genomgå en renovering inom kort. Redan nu har arbetet börjat innan det går igång för fullt när terminen avslutas i början av juni. Det oroar också elevskyddsombuden som tidigare tagit upp frågan angående borrningar som störa lektionstid och miljön.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?