Laddar

EXTRA: Då får Malmö en egen solkarta

Stort intresse för att installera solpaneler: "Vi märker att det ökar". Malmö stad hämtar inspiration från Köpenhamn.

delningar

De senaste åren har solceller och solpaneler blivit allt populärare. Att kunna ta tillvara på en alternativ energikälla anses av många som framtiden.

I Malmö finns det just nu 153 solcellsanläggningar, varav den största invigdes i januari. Den effekten ligger nu på 3 595 kilowatt (kW). På fem år har det ökat explosionsartat från 734 kW. Vilket har gjort Malmö till Skånes solcellstätaste stad efter Lund och Helsingborg, det visar siffror från Sol i Syd.

På kommunen har man lagt märke till detta. Med stöd från Energimyndigheten har man under ett år utvecklat Solguiden för Malmö. En karta över solpotentialen för fastigheter.

– Nu har vi kommit till de tekniska bitarna med själva solpotentialkartan, som utvecklas och integreras i våra kartsystem. Man får en indikation på solenergipotentialen för varje fastighet, berättar Tor Fossum, miljöstrateg på stadsbyggnadskontoret, Malmö stad.

 

Tor Fossum, miljöstrateg, vill se mer integrerade solceller i Malmö. Foto: André Kvist.

Inom kort kan privatpersoner, företag och fastighetsvärdar ta del av en hemsida där man får en uppskattning av vad solceller på taket kan generera i energi. Det kommer även finnas god råd och hjälp för den intresserade.

– Den är planerad att lanseras i juni, det kan hända att den kommer tidigare. Det är en del tekniska saker kvar som ska lösas.

Varför gör ni detta?

– För att göra det enklare och uppmana människor till detta, säger Tor Fossum.

Miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret samarbetar i projektet. Ett bekymmer som har dykt upp är estetiken gällande solceller i Malmö. Det finns vissa miljöer som är mer komplexa än andra.

Det saknas till viss del integrerade anläggningar som passar in i staden, anser Tor Fossum. Samtidigt visar han bilder på balkonger med blått ”galler”, vilket visar sig vara solceller från en byggnad i Köpenhamn, en stad man hämtat många goda idéer från.

– De har fokuserat mycket på integration i arkitekturen och flera danska producenter har tagit fram färgade celler. Vi inspireras av det.

För att installera en solcellsanläggning på 5 kW hemma kostar det drygt 75 000 kronor minus 30 procent i investeringsstöd. Så strax över femtio tusen. Det finns många olika teorier om i vilken riktning den ska ställas, den mest populära är 30 grader sydlig riktning. Bygglov kostar också en mindre summa.

Malmös solkarta kommer underlätta var man ska placera anläggningen på en specifik byggnad.

Även Malmö stads medarbetare har märkt av ett större intresse de senaste åren. I fjol anlades 37 anläggningar som är anslutna till nätet, det kan vara fler än så. Året innan var det 21 stycken och 2015 endast 15. Det finns även andra varianter som inte är nätanslutna.

– Det är en kraftig ökning så vi märker att det ökar, säger Tor Fossum.

Tjänstepersoner kommer i juni lägga fram förslag till kommunfullmäktige på områden, sträckor och fastigheter som skulle kunna ha större solcellsanläggningar. Det gäller bland annat Yttre Ringvägen, vid Lernacken och sedan har den i Fosie redan invigts men den är ett exempel på hur det kan se ut.

Relaterade artiklar