Laddar

Expertens bästa inredningstips inför jul

"Du kommer garanterat sprida glädje med dessa smaskiga julklappar".

delningar

Maria Månsson, inredningskonsult, driver företaget By Estetikka.

Inför jul har hon samlat sina åtta bästa inredningstips för en riktigt mysig jul.

1. Ovanlig krans. Varför inte en bukett av granris på dörren istället för en traditionell krans? Denna dekoration är superlätt att göra och ger ett väldigt naturligt och härligt intryck. Välj med fördel kvistar av kungsgran till buketten, då sitter barren lite bättre.

2. Gruppera pyntet. Ställ dina favoritsaker i grupp istället för att sprida ut dem. Gör stilleben i hemmet av det pynt du gillar bäst och placera dessa på platser där de syns.

3. Låt hemmet dofta jul. Det är inte bara ögat som ska ha sitt under julen, nej låt även luktsinnet fira. Tänd ljus som doftar kanel, stick nejlikor i apelsiner, tänd en brasa och ta in granris för att verkligen sätta julkänsla i hemmet.

4. Välj en enhetlig färgskala. Julen kan gå i alla möjliga färger; rött, vitt, silver, guld eller kanske naturnära toner. För ett lite mer samlat intryck i julpyntet – välj en enhetlig färgskala. Detta ramar in intrycket av pyntet lite extra och gör det lätt för ögat att njuta av alltihop.

5. Lägg tid på paketen. Paketinslagning behöver inte vara svårt. Tvärtemot är oftast det enkla det mest effektfulla. Köp riktiga siden- eller bomullsband, lyxiga papper, påsar eller askar och snygga adresslappar. Stick ner en grön kvist under rosetten eller varför inte testa att använda lackstång? Mottagaren av paketet kommer definitivt uppskatta gåvan lite extra mycket om den är vackert inslagen.

6. Skippa julgrupperna. Lägg inte pengar på färdiga blomsterarrangemang. En ensam amaryllis som snittblomma tillsammans med lite eukalyptus är fantastiskt fint och precis lika juligt som en färdig grupp från blomsteraffären. Eller varför inte några hyacinter i  enkla glasburkar där rötterna får synas?

7. Baka, ät och ge bort. Inget är så juligt som julkakor och julgodis. Låt hemmet bada i doften av nybakat, frossa i allt smarrigt och passa på att göra nära och kära glada med lite julgott. Ge bort godis eller kakor i vackra burkar och dekorera med snygga band runt locket. Du kommer garanterat sprida glädje med dessa smaskiga julklappar.

8. Duka vackert. Är det en dag om året som man borde lägga tid på dukningen så är det julafton. Köp inte en massa färdigt pynt till bordet utan knipsa av en bit granris som dekoration. Låt kökshanddukar agera servetter, pynta med stjärnanis eller clementiner och fullkomligt fyll bordet med tända ljus. På så sätt får du en dukning som både är vacker och doftar härligt av jul.

Relaterade artiklar