Experten tipsar: Undvik vanliga fällorna i deklarationen

Foto: Arkivbild.

"Vår erfarenhet är att det finns många fällor", säger Markus Pålsson på SBC.

delningar

Vart tredje år ska en fastighetstaxering genomföras och varannan treårsperiod görs en mer omfattande version, något som rör många av landets bostadsrättsföreningar.

I mitten av september öppnar inlämningen av den mer omfattande versionen för hyreshus och senast den 1 november ska den lämnas in. Det finns dock flera kritiska delar att hålla reda på och det gäller att börja i tid.

SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, redogör vad som är viktigt att tänka på när det nu är dags att fastighetsdeklarera.

Alla byggnader som är minst två våningar höga och innehåller tre bostadslägenheter eller fler betecknas som hyreshus i fastighetstaxeringen. Det gäller även byggnader som innehåller lokaler för exempelvis kontor eller butiker.

Upplåtelseformen spelar heller ingen roll. Hyresrätt och bostadsrätt jämställs nämligen i fastighetstaxeringen. Alla fastigheter är dock individuellt utformade och för vissa krävs justeringar även mellan ordinarie taxeringsår för att det korrekta taxeringsvärdet ska kunna fastställas.

Taxeringsvärdet ska återspegla 75 procent av fastighetens marknadsvärde på en hyresmarknad. En bostadsrättsförening ska alltså inte deklarera års- eller månadsavgifter för bostadsrätterna, istället ska en av Skatteverket fastställd bruksvärdeshyra anges.

Om det finns hyresrätter ska en jämförelsehyra beräknas mot hyresnivån för likvärdiga bostäder i det egna hyreshuset eller i närliggande hyreshus. Annars kan Skatteverkets rekommenderade genomsnittshyror inom värdeområdet användas.

– Vår erfarenhet är att det finns många fällor som kan leda till felaktiga taxeringsvärden. Fastighetstaxeringssystemet omfattar en mängd olika lagreglerade justeringsmöjligheter. Det ligger dock på styrelsen att kartlägga detta och begära annan indelning, klassificering och justering, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC.

Han tipsar också om att man bör börja med deklarationen i god tid.

– Det gäller att komma ihåg att det tar tid att granska och gå igenom den här typen av fakta. Det kan exempelvis handla om att kontrollera ytor och andelen area under markplan då den är lägre värderad. Men även se över lokaler som bytt användningsområden då de kan beskattas på olika sätt. Därefter ska dessutom underlag för till- och ombyggnationer och eventuella justeringar tas fram. Det är en omfattande deklaration med stora utrymmen för felaktigheter, vilket kan leda till skattetillägg eller att din förening betalar för hög skatt. Vi rekommenderar därför starkt att man börjar med deklarationen i tid och tar hjälp av en förvaltare, fortsätter Markus Pålsson.

Tre snabba tips över vad du ska hålla kolla på inför fastighetsdeklarationen:

• Få koll på era ytor, såsom boytor, lokalytor, garageytor etc.

• Notera noga när, var och hur ombyggnationer sker i er fastighet.

• När det väl är dags att fastighetsdeklarera - ta hjälp av en förvaltare.

Källa: SBC.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar