Enkla tipsen: Så maxar du livet som student

Foto: Wavebreakmedia/Mostphotos. - Foto: Mostphotos

Då ska du ta hjälp av släktingar och vänner.

delningar

För många universitets- och högskolestudenter har terminen dragit igång under denna veckan.

Samtidigt som studentlivet bjuder på mycket positiva upplevelser, är det viktigt att hålla koll på din ekonomi så du kan fokusera det som är viktigt för dig.

SEB har tagit fram sex tips på saker du som student bör tänka på för att få pengar över till roliga saker.

1. Skippa uteluncher och restaurangmiddagar. Laga mat hemma med vännerna istället. Handla storpack, handla i billigare matbutiker, håll utkik efter erbjudanden, orka laga matlåda och frys in. Här finns det hundralappar att spara – i veckan. Och får du in det på rutin kan du istället lägga pengarna på sådant som både är roligare och viktigare.

2. Betala räkningarna direkt. Med vår app kan du enkelt och snabbt skanna in räkningarna så fort du får dem. Då får du bättre överblick över pengarna och vet hur mycket du har att röra dig med.

3. Låna eller köp begagnad kurslitteratur. Efter hyran är kurslitteraturen en av de största utgifterna under studenttiden. Begagnade böcker kan spara flera hundralappar. På kursbiblioteken är det dessutom gratis att läsa dem. En annan taktik är att köpa en bok tillsammans med dina kursare, delad läsning – delad kostnad.

4. Utnyttja rabatter. I dag finns det en uppsjö av appar som visar restauranger som säljer matlådor för halva priset, hittar billigaste livsmedlen eller har specialerbjudanden på kläder. Använd alla hjälpmedel som finns i App store, Google play eller Windows. Håll också utkik efter erbjudanden i till exempel nyhetsbrev från olika handlare och andra företag.

5. Sök stipendier. Det finns flera olika webbplatser där alla stipendier finns samlade. Stipendier går att söka för hela utbildningar, men även för till exempel studieresor eller andra delar av utbildningen.

6. Budgetinredning för studentlyan. Ska du flytta och behöver möbler och prylar? Prata med släktingar och vänner om de har saker de behöver bli av med. Det brukar alltid vara populärt att få förrådet utrensat. Väldigt billigt, eller till och med gratis!

Källa: SEB.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar