Enkla knepen: Så vinner du alltid i sten, sax, påse

Förutom att det är en simpel lek, finns det självklart också vetenskap i hur du bör tänka.

delningar

Stenen slår saxen. Saxen slår påsen. Påsen slår stenen. Den klassiska leken "sten sax påse" har säkerligen avgjort många vadslagningar mellan vänner, avgjort vem i förhållandet som ska gå ut med soporna eller vem i familjen som ska få den sista tårtbiten.

Förutom att det är en simpel lek, finns det självklart också vetenskap kring detta och forskare som har tagit reda på hur du ska tänka strategiskt för att vinna mot din motståndare. Här kommer därför fem vetenskapliga tips för att vinna, som Illustrerad Vetenskap först skrev om.

1. Den första rundan. Det låter könsstereotypt, men män väljer ofta sten först medan kvinnor ofta väljer papper. Så beroende på om du ska utmana en man eller kvinna, välj påse första gången om du spelar mot en man och välj sax första gången om du spelar mot en kvinna.

2. Runda två. Efter att en deltagare har förlorat en runda, visar hen sällan samma tecken igen och experimenterar istället gärna med ditt vinnartecken. Om du vann över din motståndare med en sten så ska du visa papper nästa gång, då din motståndare kommer att försöka få tur med din segersten i nästa omgång.

3. Vetenskaplig triangel. En studie från Zhejiang-universitetet i Kina avslöjade att spelare oftast visar sina tecken i ett speciellt mönster när de har förlorat.

När din motståndare har förlorat med en sten väljer hen påse nästa gång. Gången efter det väljer hen sax, och så vidare.

Den vetenskapliga triangeln. Illustration: Matilda Larsson.

4. Så slår du en vinnare. När din motståndare har vunnit använder hen ofta samma tecken igen. Om din motståndare vinner med sten, ska du därför visa påse i nästa runda.

5. Skapa förvirring. Genom att säga vilket tecken du tänker visa - och sedan faktiskt visa det, kommer din motståndare antagligen inte att tro på dig och du kommer att vinna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.