En av fem av Malmös unga utan bosparande

Foto: Mostphotos/Angel Nieto. - Foto: Mostphotos

Det visar nya undersökningen.

delningar

20 procent av unga i Malmö står utan sparade medel inför ett framtida bostadsköp. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Bostadsrätterna. Det vanligaste svaret, som hela 28 procent av de svarande svarade, på frågan om varför de inte äger en bostad idag, var att det saknas tillräckligt medel för kontantinsatsen. 

– Bägge siffrorna visar tydligt att amorteringskraven och kontantinsatskravet är de främsta hindren för den som vill köpa sin första bostad. Vår undersökning visar också att majoriteten av unga som har ett sparande är långt ifrån kravet på 15 procent, om man sätter de sparande summorna i relation till vad en etta i Malmö kostar, säger Kenny Fredman, samhällspolitisk chef på Bostadsrätterna i ett pressmeddelande. 

Enligt undersökningen vet knappt två av fem unga Malmöbor hur stor kontantinsats som krävs vid ett bostadsköp och 22 procent vet inte vad som menas med amorteringskrav. 

– Okunskapen är en fråga som ingen tar ordentligt tag i. När marknadens villkor förändras kraftigt under kort tid, vilket amorteringskraven och kontantinsatskravet är exempel på, är det också viktigt att säkerställa att enskilda förstår konsekvenserna för deras unika situation, säger Kenny Fredman.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar