Laddar

Eleverna slår larm: ”Känns som ett fängelse”

Eleverna vittnar om öppen drogförsäljning, dagliga sexuella trakasserier och missförhållanden med skolmiljön.

delningar

Värnhemsskolans lokaler inhyser numera gymnasieskolan, SFI och vuxenskolan Komvux. Sedan i augusti förra året när komvux-eleverna flyttade dit från Universitetsholmen har det varit allvarliga problem, berättar elever för 24Malmö.

Redan första dagen blev en pojke knivskuren i korridoren. Brandlarmet gick igång i princip dagligen vilket avbröt undervisning och miljön upplevdes som undermålig. Den 12 januari stängdes skolan ner under två och en halv timme. Vård- och omsorgsutbildningens skyddsombud hade fått nog och menade att arbetsmiljön riskerade personalens hälsa.

Nu träder elever fram för att berätta om en ohållbar miljö och en rädsla för att överhuvudtaget vistas i lokalerna.

– Det är väldigt otryggt och ofräscht. Vi känner oss instängda. Det är en väldigt hotfull stämning, elever som blir väldigt hotfulla mot lärare och andra elever, säger Josefine Palm, elevskyddsombud på Komvux.

 

Elevskyddsombud Josefine Palm anser att det räcker nu, en elevstrejk är nära. Foto: André Kvist.

Flera elever berättar om sexuella trakasserier som sker dagligen. Främst genom rop och skrik på andra språk än svenska. Något som inte har polisanmälts.

– När jag går in och ut så känns det som ett fängelse. Det är många som skriker och säger fula ord mot en, jag har själv upplevt det flera gånger, säger Srwean Kheder som går vård- och omsorgsprogrammet på Komvux.

En som förstår vad som sägs är eleven Sandra Norekärr som berättar:

– Det är fula ord som könsord och vad de vill göra med oss sexuellt. De är hemska och det får vi stå ut med varje dag. Det är hemskt, hur ska man vilja komma hit varje dag när det är så! Vi ska inte behöva uppleva detta, säger hon.

 

Från vänster Mia Winslow, Susanne Olsson och Srwean Kheder, elever vid Komvux. Foto: André Kvist.

Problemen tycks vara djupa inom Värnhemsskolans väggar. Tidigare gick brandlarmet i princip dagligen, numera har detta åtgärdats till viss del. Nu sker det ”bara” två-tre gånger i veckan. Flera polisanmälningar har gjorts angående detta.

De gemensamma toaletterna används som tillfälliga rökrutor och det sker utbredd nedskräpning. Varken tvål eller toalettpapper finns att tillgå, får vi berättat. Avlopps- och urinlukten är påtaglig.

Elever från Komvux har också starka åsikter kring utbildningen, schemat och att det inte finns tillräckligt med lokaler för elever.

– Massvis med lektioner skjuts upp och plötsligt börjar allt samtidigt men då hinner vi inte med. Ibland får vi bara se filmklipp på lektionstid. Det måste bli en förändring!, säger Sandra Norekärr.

Polisen har fått in minst 19 anmälningar sedan augusti i fjol gällande olika händelser på Värnhemsskolan. Det gäller bland annat narkotikabrott, misshandel och skadegörelse.

I september förra året anmälde skolan en numera 19-årig ung man som vid flera tillfällen tagit sig in på skolområdet utan tillåtelse (olaga intrång). Han konfronterades av personal men återkom ständigt. Det rörde sig om öppen narkotikaförsäljning på skolan.

– Jag har själv sett personer använda droger på skolan och röka marijuana, vi har meddelat lärare. Den personen sålde öppet marijuana och delade ut sitt nummer, berättar Sandra Norekärr som även nämner att det har rökts spice på området. En syntetisk drog med livsfarliga konsekvenser.

Polisanmälningar bekräftar att narkotika finns på området. Senast i december anmäldes en 16-årig pojke som testade positivt för narkotikapåverkan.

– Det är som att det är en annan värld. Det finns andra regler här som inte fungerar i det övriga samhället. Det är flera som har sett öppen knarkförsäljning, säger Josefine Palm.

En lärare på skolan som vill vara anonym bekräftar uppgifterna:

– Jag har sett den här killen med magväska vid ett flertal tillfällen. När jag såg att han gick in på skolan konfronterade jag honom och han sa att han gick där. Senare såg jag honom ta emot pengar från andra elever och det var uppenbart att det rörde sig om försäljning.

Konfronterade du honom igen?

– Jag gick vidare med det till rektorn och anmälde det. Nej, jag säger inte ifrån längre, jag vågar inte. Situationen är så hotfull, man är inte trygg längre, jag vet flera lärare som känner sig otrygga.

 

Höga grindar vid sidoingången till skolan. Foto: André Kvist.

Eleverna på Komvux har nu fått nog. Miljön är undermålig och otryggheten för stor, menar man. De ska nu lyfta fram ett antal punkter till ledningen och förvaltningen där det måste ske förbättringar och ett datum då detta ska vara ordnat.

– Annars kommer vi absolut att strejka och det kommer vi göra inom en snar framtid! Har inte skolan några elever som går hit så måste de lyssna på oss. Det är dags att det händer något.

– Det är omotiverat att gå hit eftersom det är så mycket som inte fungerar. Så här var det inte när vi var på Universitetsholmen, säger Mia Winslow.

I dialog mellan ledningen och elever upplever eleverna att det inte är någon som tar deras åsikter på allvar. Samt att försök till förändring inte har gett resultat.

Får ni någon respons när ni påtalar brister eller att ni upplever otrygghet?

– Så som jag upplever det så nej. Det tycker inte jag är okej, det ska vara konsekvenser av att bete sig på ett kränkande sätt, säger Josefine Palm

– Vi vill ha det städat, en trygg skolgång. Vi vill komma hit utan att bli attackerade, säger Susanne Olsson.

Relaterade artiklar