Elever tog sig till final: "Tillhör Skånes allra skarpaste"

Finalisterna har chans att vinna stipendier och priser till ett värde av över 500 000 kronor.

delningar

Under fredagen kvalificerade flera skåneelever sig till finalen i Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för ungdomar. Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och i år tävlade 667 elever i en digital uttagning.

Finalisterna har nu chans att vinna stipendier och priser till ett värde av över 500 000 kronor. Bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag i samband med finalen.

- De här eleverna tillhör Skånes allra skarpaste. Med en biljett till Stockholm och ett fortsatt tävlande i Utställningen Unga Forskare kommer många dörrar att öppnas för dem, och vi önskar dem stort lycka till på deras framtida vetenskapliga bana, säger Jonathan Jilg, projektledare för Utställningen Unga Forskare 2019, i ett pressmeddelande.

Julia Mårtensson och Rebecka Mårtensson vann priset för bästa vattenprojektet. Foto: Privat

Eleverna som gick vidare från semifinalen heter Agnes Högfelt, Cassandra Liljekvist, Emmie Knutsson, Philip Spehar, Frida Ekman, Sarah Kjaerulff Nehrkorn, Elsa Axby och Mattias Akke. Finalen hålls den 27-29 mars på Tekniska museet i Stockholm.

Under semifinalen delades det dessutom ut pris för bästa monter, bästa vattenprojekt och publikens pris. Vinsten i "Bästa vattenprojekt" kammade eleverna Julia Mårtensson och Rebecka Mårtensson från ProCivitas hem.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar