Laddar

Eldsjälen: ”Handlar om kärlek och harmoni”

Han har lagt ner åtskilliga timmar på föreningslivet och är en av huvudpersonerna bakom fotbollslaget Rosengårds FF. I en intervju med 24Malmö.se berättar han om föreningslivet, att ge människor en andra chans – och kärleken till Rosengård. Fatmir Skrijelj är veckans idrottsprofil.

delningar

Året är 2009. Tillsammans med ett tiotal vänner samlas Fatmir Skrijelj varje lördag och spelar inomhusfotboll i en sporthall på Rosengård. Efter något år kom det mer och mer spelare för att vara med.

– Vi betalade 30 kronor per tillfälle eftersom vi inte tillhörde någon förening. Från första början var vi ungefär tio stycken, men jag minns ett tillfälle när det kom 55 personer, berättar Fatmir Skrijelj och fortsätter:

– Och då var det väldigt etablerade spelare som började dyka upp också…

Kan du nämna några? – Vi har haft många stjärnor hos oss. Men Erdal Rakip är ett av våra största fan, Labinot Harbuzi, Dino Mesic, Adnan Gerzic, Ali Burrniku och Noor Zadran för att nämna några. Det är mest killar från förorten.

Fatmir fortsätter:

– Det gäller att inte se mellan fingrarna. Man måste vara hård och bestämd, rak, ärlig och rättvis. Det har fungerat väldigt bra.

Så fortsatte det och efter tag började killarna fråga om de inte skulle dra igång en förening. Efter mycket funderingar startades till slut Rosengårds FF, i dag hemmahörande i division 5.

– Vi ville gärna ha något som förknippades med Rosengård, vi tycker att det är ett starkt namn och varumärke i sig. Tankarna har hela tiden varit att jobba mycket med respekt och beteende, för att försöka visa en mer positiv bild.

Rosengårds FF började 2013 spela i reservslagserien, även kallad division 8. Laget inledde med två raka förluster  – men därefter vann de samtliga matcher och flyttades upp i division 7.

– Vi hade aldrig tränat utomhus, utan vi körde bara inomhusfotboll. Men till slut fick vi en plan på Rosengård, bakom ishockeyrinken.

Året därpå vann Rosengårds FF division 7 som nykomlingar i överlägsen stil. Vid det här laget hade föreningen gjort sig ett namn och lockade till sig allt bättre spelare. I fjol vann laget division 6 och är nu uppe i division 5, där de inlett stabilt och hänger på i toppen av tabellen.

  Fatmir Skrijelj. Foto: Jesper Hallberg

Fatmir Skrijelj pratar gärna om vi-känslan, men faktum är att han var en av de drivande bakom att Rosengårds FF finns i dag.

– Jag är väl en av frontfigurerna. Jag hämtar folk, jag avskedar folk och är en av tränarna. Man kan säga att jag styr en hel del, men vi har lite olika roller. Nu sköter jag bollar, västar och träningstider till exempel, säger han ödmjukt.

En eldsjäl? – Verkligen. Det har tagit väldigt mycket tid, men det är något jag gör med glädje. Fotbollen är min största passion här i livet.

Ja, hur mycket betyder fotboll för dig? – Jadu. Folk som inte är insatta i föreningslivet vet inte riktigt hur stort det är för en människa. Att komma till träningarna och vara med ungdomarna, dela med sig av kunskaper, få kunskaper och bara vara bland dem är faktiskt en av de bästa känslorna som finns.

Varför? – Vi är ett mångkulturellt lag och har väldigt roligt på våra träningar. Men vi har väldigt roligt även utanför träningarna och hittar på mycket andra saker. I laget har vi folk från Afrika, Libanon, Irak, Palestina, Turkiet, Bulgarien och hela forna Jugoslavien. Det är så gott och blandat och när man kör en soppa av det hela smakar det väldigt gott.

Klickar de alltid med varandra? – Det är ju bollen de har som passion, och man bryr sig om fotbollen funkar det. Vi har aldrig haft några interna bråk, men det tror jag beror på att vi hela tiden haft en rak och tydlig linje.

Vilka visioner har Rosengårds FF? – Vår vision är inte att bli störst, bäst och vackrast. Vi ska ha en förening som är full av liv, som ger ungdomarna aktiviteter, något att göra på ett ett positivt sätt. I mitt tycke är fotbollen den bästa länken. Vi har till exempel ett oldboys-lag som det går väldigt bra för. De ligger tvåa i serien. Men vår vision är att ha en fungerande förening i Rosengård för alla människor i Malmö.

Skrijelj och Rosengårds FF har genom åren valt att ge en del personer en andra chans. Han berättar mer:

– Vi har haft folk vi gett andra chanser som tagit det på ett väldigt positivt sätt. Det kan vara folk som kommit ut från fängelset som ingen riktigt har trott på. Vi hade två killar som jag tycker väldigt mycket om. De var med oss när de kom ut och ville ha en andra chans.

– Det handlar om att hitta aktiviteter, kärlek, harmoni och föreningsliv. En av dessa spelar inte kvar hos oss i dag tyvärr, jag var tvungen att sparka ut honom från föreningen.

Vad hände? – Det är en väldigt duktig spelare och var en av våra nyckelspelare. Det blev tjafs i en väldigt viktig match – där han fick rött kort. Det togs stryptag på varandra och vi fick en 3–0-förlust på grund av den incidenten, och hade vi vunnit den matchen vi vunnit serien det året. Men då var det viktigt för truppen att markera att även om man är nyckelspelare så ska det inte gå till på det sättet.

Det drabbade hela laget? – Ja. Men vi är väldigt goda vänner än i dag och om umgås ofta med varandra. Jag ringde till honom och sa; tyvärr, du är inte välkommen mer. Laget kommer före en viss individ.

Hur tog han det? – Han tog det bra. Det är en tuff kille. Året därpå spelade han i division 2. Han är väldigt skötsam numera och spelar fotboll på en hög nivå. Nu lever han ett liv som man bör leva.

Rosengård uppfattas av många, framför allt utifrån, som ett stökigt område, där kriminalitet och droger härjar. Den bilden vill Skrijelj tona ner – i stället vill han lyfta området.

– Det generella uppfattningen ser ju ut så. Men jag har bott i Rosengård sedan 2001 och har det väldigt gott ställt. Jag hade kunnat välja att bo på vilket ställe jag vill i Malmö, mer eller mindre. Men jag har köpt mig en fyra på Von Lingens väg, säger Skrijelj och fortsätter:

– Jag kan inte bo på något finare ställe om jag ska vara helt ärlig. Det är så mycket barn, glädje, familjärt, kärleksfullt.

Vad är Rosengård för dig? – Det är mitt liv och något jag är väldigt stolt över. Jag hade aldrig kunnat bo i Västra Hamnen till exempel, det är inte jag. Jag vill gå ut och se familjer sitta ute på en filt, skratta och ha roligt. Går man ett varv ser man ett 20-tal barn på varje gård som leker. Det kan jag tycka saknas i andra områden.

 

 

Fatmir Skrjelj Ålder: 31. Längd: 191 centimeter. Vikt: 102 kilo. Smeknamn: Fatte. Familj: Fru och två barn. Bor: Rosengård. Gör: Driver egen transportfirma (Fattes transport). Aktuell: Eldsjäl i Rosengårds FF och veckans idrottsprofil på 24Malmö.se.

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?