Efter tvisten: Kontrapunkt får miljonbelopp i kompensation

Kontrapunkt lämnar sina gamla lokaler på Norra Grängesbergsgatan.

Måste flytta ifrån sina lokaler.

delningar

Efter en seglivad tvist mellan kulturhuset och solidaritetscentret Kontrapunkt och deras hyresvärd har nu har de nu nått en uppgörelse. Föreningen får en miljon kronor i kompensation för tiden de inte har kunnat bedriva sin verksamhet i lokalerna. I utbyte lämnar föreningen sina lokaler.

– Vi ser det som en stor seger, trots att vi tvingas lämna de lokaler vi byggt upp med så mycket kärlek och hårt arbete. Det hör inte till vanligheterna att föreningar eller grupper som tar såna här kamper går segrande ur dem. Allt som oftast blir det en kamp som i bästa fall får symbolisera att man inte ger upp utan motstånd. Nu är vi mer än en symbol - vi finns kvar, säger Johanna Nilsson, aktiv på Kontrapunkt i ett pressmeddelande.

Konflikten mellan Kontrapunkt och dess hyresvärd uppstod för 1,5 år sedan när föreningen gjorde ett kritiskt uttalande om NGBG, en gatufestival som hyresvärden var med och arrangerade. Efter en tids lönlösa samtal trappades konflikten upp när det visade sig att rätt bygglov saknades för lokalerna och verksamheten fick stänga.

– Vi valde då att hyresstrejka tills dess att vi nådde en överenskommelse vi kunde acceptera och som innebar att hyresvärden tog sin del av ansvaret för den uppkomna situationen. Nu är vi äntligen där, säger Johanna Nilsson, aktiv på Kontrapunkt.

Föreningen har fått tag på en ny lokal, granne med den gamla, på Norra Grängesbergsgatan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar