Efter senaste mordet: "Vi har inte fått så mycket tips"

Foto: Polisen/Ulrika Bergström & Mostphotos.

Det är svårt att få folk att berätta vad de sett och hört efter måndagens mord i Rosengård, berättar Ewa-Gund Westford.

delningar

I måndags sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i anslutning till Rosengårds centrum i Malmö. Mannen är känd av polisen sedan tidigare och man misstänker att mordet har en koppling till den senaste tidens våldsupptrappning i Malmö.

Under veckan har polisen arbetat i ärendet genom att dels höra vittnen och dels genom att utföra dörrknackning i området kring brottsplatsen. Arbetet har varit tidskrävande, inte minst eftersom det mesta ska dokumentas, följas upp och kompletteras. Dessutom har det än så länge inte lett till så särskilt många tips, berättar polisens presstalesperson, Eva-Gun Westford.

– Vi har inte fått så mycket tips och information sedan den senaste händelsen. Det finns en historik och tradition att man inte vill prata med oss, säger hon.

Hur påverkas polisen av det?

– Det påverkar så att vi känner att det blir ett glapp i rättsprocessen och rättskedjan om människor inte vågar prata med oss med risk för repressalier. Därför försöker vi på andra sätt att påverka lagstiftningen och försöker få till helheten. Som medborgare ska man känna att man kan gå till polisen. 

Måndagens mord inträffade på Von Rosens väg och i anslutning till brottsplatsen finns bland annat övervakningskameror. Men vad de eventuellt har fångat upp går polisen inte ut med.

– De bilderna tar vi hand om. Men vad de ger berättar vi inte utåt, säger Eva-Gun Westford.

Skjutningen är en i raden i Malmö under sommaren. Sedan trippelmordet på Drottninggatan den 18 juni har ytterligare en person mördats i Lindängen, och i stadsdelen Nydala inträffade nyligen två skjutningar på ett och samma dygn.

Trots att antalet skjutningar än så länge är färre än de senaste åren så innebär våldet en hård påfrestning för polisen. Inte minst eftersom det är semestertider.

– Vi som är kvar vi får vara i beredskap och jobba på. Men vi har också bestämt oss för att vi inte ska gnälla över resursläget. Det är som det är, säger Ewa-Gun Westford.

Tidigare under sommaren fick Malmöpolisen förstärkning från den Nationella operativa avdelningen, NOA. En viktig resurs, enligt Ewa-Gun Westford.

– Det är guld värt eftersom den förstärkningen vi har fått är specifik kompetens som vi behöver. Det har inneburit att redan kompetent erfarenhet kommer hit. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar