Efter hot och våld – personal använder kroppskameror

Foto: Johannes Erlandsson / Mostphotos - Foto: Mostphotos

Flera stora lokaltrafikbolag, bland annat i Skåne, har infört kroppskameror för att personalen ska känna sig tryggare.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Att personal inom kollektivtrafiken utsatts för hot och våld har blivit vanligt. Det blir vanligare att personalen utrustas med kroppskameror för att öka säkerheten. Metro har gjort en kartläggning över hur tekniken används i Malmö, Stockholm och Göteborg.

Kenny Bungss är trygghetschef på Arriva som bedriver lokaltrafik i Skåne med Pågatågen. De har efter en testperiod beslutat att man ska införa kroppskameror under våren.

– Vi ser att det finns en utökad utsatthet vad gäller kränkningar, hot och våld mot vår personal. Under vår testperiod kände de som använde kameran sig tryggare och blev i mindre utsträckning utsatta för hot och våld än personalen som inte hade en kamera, säger han till Metro.

Vidare berättar han om riskerna som finns för kollektivtrafikpersonalen.

– Vår personal träffar så otroligt mycket folk, de kan vara både berusade och drogpåverkade. När vår personal vill ta betalt av sådan personer kan det uppstå våldsamma situationer. Det vanligaste är verbala kränkningar och hot, det är inte heller ovanligt med spottloskor. Det är lite mer ovanligt med fysiskt våld, men det händer tyvärr också, säger Kenny Bungss.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.