Laddar

Efter attackerna mot Malmös judar: ”Vi har blivit luttrade”

I samband med vinterns antisemitiska attacker fick Malmös judiska församling stöd från flera håll: "Det är små steg som är viktiga."

delningar

December blev en turbulent månad för de judiska församlingarna i Sverige. I Göteborg kastades brandbomber mot synagogan och i Malmö kastades brandbomber mot judiska kapellet.

Efter Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad hölls en manifestation i Malmö där demonstranterna ropade dödshot mot judar.

– Det är klart att efter det som har hänt med demonstrationen där de skrek uppmaningar att skjuta judar, och den mediala uppmärksamhet har skapat en oro. Men jag tror faktiskt vi har blivit lite luttrade. Det är hemskt att man ska behöva bli det men jag tror någons stan att man tänker att nu börjar det igen, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig på Judiska Församlingen i Malmö.

Han menar att det det ändå är skillnad mot tidigare gånger då man attackerats med antisemitiska motiv.

– Den här gången hände mycket som var positivt. Man sträckte ut handen till oss. Bland annat kom ordföranden för några palestinska och muslimska organisationer i Malmö och besökte oss och en imam, Maher Eldoswky, räckte över blommor till vår rabbin. De gick också ut och sa att de inte vill veta av några antijudiska slagord på det sättet i Malmö.

Företrädare för flera moskéer kom och visade sitt deltagande och rabbinen Moshe David HaCohen överlämnade, tidigare under hösten, en koran i Rosengårds sporthall till samma imam för att visa stöd efter att moskén i Örebro utsatts för ett brandattentat.

– Det är små steg som är viktiga, och det är skillnaden mot tidigare när det har hänt saker med kopplingar i Mellanöstern. Det är små handlingar för att förändra den tråkiga dramaturgi som varit innan, säger Fredrik Sieradzki.

Hur upplever församlingsmedlemmarna att de är trygga i Malmö?

– Jag upplever att våra medlemmar har en grundläggande otrygghet i Malmö, men det beror på vem de är och viken fas i livet de befinner sig i. Men otryggheten finns där.

Han förklarar att det är vanligt att riskminimera och att bland annat vara noga med att inte visa davidsstjärnan.

– Antisemitismen finns i Malmö, som överallt, och vi måste alla bekämpa den för den kommer också med andra typer av hat. Vi har sett att den har fått nytt liv vilket är något vi måste vara vaksamma på, säger Fredrik Sieradzki.