Laddar

Edward Snowden pekar ut Malmöföretag – främjar turkiskt nätspionage

Den världskända visselblåsaren Edward Snowden ställer sig bakom kritiken mot IT-företaget i Malmö.

delningar

Kritiken handlar om att företaget i Malmö har underlättat för turkiskt nätspionage. För drygt ett år sedan lämnade flera medarbetare Malmökontoret i protest. Nu visar en rapport att Sandvine/Proceras teknik används för att övervaka för att övervaka internetanvändare, samt censurera internet i bland annat Turkiet. Det skriver Sydsvenskan.

IT-företaget Procera fick stark kritik från de interna leden efter en affär med turkiska telejätten Türk Telekom. En medarbetare sa upp sig och skrev att hen inte ville vara ”en del av Erdogans galenskap”.

I helgen uppmärksammade Edward Snowden företagets förehavande och hänvisar till en rapport från The Citizen Lab. Rapporten ger rätt åt Malmömedarbetarnas kritik. I smyg har det installerat statligt kontrollerade spionprogram (spyware) på datorer i Turkiet och Syrien.

I Turkiet och Egypten har tekniken använts för att blockera politiskt och journalistiskt innehåll. Reportrar utan gränser, Al Jazeera, Human rights watch och Wikipedia är ett par exempel på hemsidor som har blockerats.

Sandvines vd Lyndon Cantor kommenterar rapportens slutsatser som ”falska, vilseledande och felaktiga”, skriver tidningen.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?