Dystra rekordet – flest dödsskjutningar någonsin

Arkivfoto: Michael Hoffman, Mostphotos

Fler personer än någonsin tidigare har dött till följd av skjutningar i Malmö. Tolv män har mördats och lika många har skadats.

13 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Ett stort antal skjutningar har skett i Sverige under året. Enligt SVT har nästan 300 skjutningar inträffat i år, 44 av dem med dödlig utgång. Det är den högsta siffran någonsin.

Kvällsposten har fått fram siffror för delar av Skåne. Siffrorna visar att av alla skjutningar är det i Malmö det skjuts mest. Till och med den 12 december har 12 personer skjutits till döds och lika många har skadats i skjutningar i Malmö.

I en studie som släpptes i våras visade svenska kriminologer hur det är tio gånger vanligare att unga män skjuts ihjäl i Sverige än i Tyskland. Tyskland har åtta gånger fler invånare än Sverige.

Den exakta orsaken till att skjutningarna ökar har forskarna inget svar på, men det finns teorier.

– Problem som dessa tenderar att vara större i fattiga städer, brottslighet och fattigdom sammanfaller ofta och det är ett rimligt sätt att se på det. Samtidigt som det kan finnas flera faktorer med närheten till kontinenten och smuggling för Malmös del, säger Manne Gerell till Kvällsposten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar