I samarbete med annonsör

Drömmer du om att starta eget? Här är entreprenörernas bästa tips

Wavebreakmedia - Foto: Mostphotos

Går du i tankarna att starta eget men vet inte vart du ska börja? Nedan ger sex företagare sina bästa tips till dig som drömmer om att bli en superentreprenör.

delningar

”Att misslyckas är att lyckas – om du lär dig av det”, Lucas Klokholm, Mynewart

En vanlig uppfattning bland nya entreprenörer, inklusive mig själv tidigare, är att man bara har en chans. Man har en affärsidé som måste lyckas, och ifall den inte skulle göra det så är allting kört. Men om man tittar på några av världens absolut mest framgångsrika entreprenörer så är det oftast tvärtom. De flesta har haft mängder med misslyckade projekt innan de hittade rätt. Att misslyckas är en del av resan så länge man lär sig något av det.

”Utan passion är det svårt att lyckas”, Martin Hegelund, Ageras.se – hjälper dig att hitta revisor i Malmö

Kanske en klyscha, men jag tror verkligen att man måste brinna för det man gör för att lyckas som entreprenör. Att driva företag är verkligen ingen dans på rosor och det kommer att finnas stunder då allt känns hopplöst. Om man då inte har passion för det man gör är det väldigt svårt att hålla motivationen uppe och fortsätta att kämpa på. Att ha passion för det du gör innebär inte att ditt företag måste vara relaterat till din största hobby. Men det är i alla fall viktigt att det du gör känns rätt.

”Fokusera på att lösa ett problem, inte tjäna pengar”, Marcus, BattreNatter.se

Jag brukar alltid ställa mig frågan: ”Hur kan vi ge värde till kunden?”. Om du kan lösa ett problem och ge värde till kunden är det väldigt troligt att pengarna kommer som en bonus. 

Detta är alltid utgångspunkten för oss när vi tar in nya produkter hos Bättre Nätter. Sen är det givetvis viktigt att hålla koll på siffrorna så att man går plus på det som man säljer. Men så länge ekvationen går ihop tycker jag alltid det är viktigare att fokusera på att tillföra så mycket värde det bara går till kunden. Det kommer betala av sig i långa loppet.

”Det viktigaste är att komma igång”, Martin Jensen, Nordic Oil

Många drömmer om att starta företag, men det är relativt få som verkligen tar steget. Det är alltid lättare att drömma och måla upp planer för framtiden än att verkligen sätta sig ner och verkligen börjar jobba.

Istället för att försöka planera företaget in i minsta detalj – bara sätt igång. Om du har en affärsidé som du tror skulle kunna fungera så är det bara att börja. Det finns inga ursäkter att skjuta på det. Allting måste inte vara bestämt från första början. Fokusera på att hela tiden ta nästa steg istället för att fastna i drömstadiet.

”Se hinder som möjligheter”, Kasper Toxvig, Rito.se

Om jag skulle identifiera en unik egenskap som gör en bra entreprenör så är det att kunna ta sig ur kluriga situationer. Att se hinder som möjligheter. Många gånger kommer det att kännas hopplöst och då är det lätt att känna sig uppgiven och strunta i det istället för att fortsätta kämpa på. Om du tittar på många av världens duktigaste entreprenörer så är det i princip ingen som haft en enkel väg till framgång. De har alla stött på hinder under resans gång, men vägrat ge upp och fortsatt att kämpa på.  

”Konkurrens är bra”, Rolf Hansen, Lån7 

Var inte rädd för konkurrens! Enligt mig är konkurrens din bästa vän – det betyder att det finns en marknad för din produkt eller tjänst. Att vara den första spelaren på en helt ny marknad är oftast väldigt svårt. Det är mycket enklare om det redan finns kunder som är intresserade av vad du har att erbjuda.

Det betyder däremot inte att du ska börja erbjuda precis samma som dina konkurrenter. Att lyckas som entreprenör handlar oftast om att ta ett koncept som fungerar och sedan göra det bättre. Tänk ”Vad kan jag göra så att kunden väljer mig istället för konkurrenterna?”.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.