Laddar

Dricks på semestern – så mycket bör du ge

Vad som är standard skiljer sig rejält mellan olika länder.

delningar

Hur mycket du ska ge i dricks för ett restaurangbesök, för taxiresan eller till hotellpersonalen kan variera beroende på destination.

Researrangören Airtours har tagit reda på vad som är lämpligt på elva favoritdestinationer lagom till sommarresan.

– Det kan vara lite klurigt att dricksa utomlands, i synnerhet om man inte besökt resmålet innan. Grundregeln bör dock vara att du ska dricksa om du är nöjd och göra motsatsen om du inte är det. Men faktum är att dricksen i många länder utgör en viktig del av lönen för servicepersonalen, vilket gör det viktigt att hålla koll på, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

1. Egypten Valuta: Egyptiska pund (EGP) Restaurang: Att ge dricks i Egypten är en sed som går långt tillbaka i tiden vilket bör efterlevas när du är där som turist. På restauranger och hotell kan du ofta se att 12 procent dricks har lagts till på notan. Var noga med att ge ytterligare minst 5 procent av notan då många egyptier endast lever på dricksen. Hotellpersonal: Ca 5 pund. Ett generellt råd är att alltid ha småpengar på sig. Taxi: Även taxichauffören förväntar sig dricks. Här är rekommendation att du dricksar runt 10 procent av priset.

2. Israel Valuta: New Sheqel (ILS) Restaurang: I Israel förväntas det inte att man skall dricksa eftersom serviceavgiften redan är inräknad. Hotellpersonal: 10–15 procent New Shekel bör ges. Taxi: Att avrunda uppåt uppskattas.

3. Spanien och Kanarieöarna Valuta: Euro Restaurang: På större restaurangnotor uppskattas det om du lämnar ett par euro i dricks beroende på servicen. På Kanarieöarna, vid mer turisttäta områden, är det vanligt att sju procent IGIC har lagts till längst ner på notan. Detta skall inte förväxlas med dricks utan är moms som inte inkluderats i priserna på menyn. Är du nöjd med servicen är det därför trevligt att lämna ett par ytterligare euro som dricks. Hotellpersonal: Ca 1 euro kan vara trevligt, men man dricksar allt mindre i Spanien. Taxi: Förväntar sig ingen dricks.

4. Italien Valuta: Euro Restaurang: I Italien betalar du nästan alltid en mindre summa på 1–3 euro för servicen och brödet vilket oftast betalas per person. På restauranger där det är tillagt en så kallad Coperto-avgift behöver du inte lämna någon dricks. Förutom i Venedig där det är kutym att dricksa 10–15 procent. Dessutom tillkommer det ofta en avgift på 3 euro per person. Håll koll på notan så du inte dricksar dubbelt av misstag. Hotellpersonal: Ca 1 euro är rimligt, men även i Italien dricksas det allt mindre. Taxi: Förväntar sig ingen dricks.

5. Kroatien Valuta: Kroatiska kuna (HRK) Restaurang: Vanligtvis bör ca 5–10 procent av notan läggas som dricks. Tänk på att dricksa med kontanter eftersom kreditkort inte är lika vanligt som i andra europeiska länder. Undvik att tömma fickorna på småmynt även om det kan verka lockande. Hotellpersonal: 10–20 HRK är vanligt att ge. Taxi: Förväntar sig ingen dricks.

6. Grekland Valuta: Euro Restaurang: Ungefär 10 procent av restaurangnotan bör lämnas som dricks, även om det står att det är pålagt ”service charge”. Hotellpersonal: 1 euro Taxi: Få använder taxameter så gör upp om priset innan du påbörjar din resa. Jämfört med andra destinationer på listan är taxiresor i Grekland förhållandevis dyrt. I regel rundar passageraren av uppåt vid längre taxiresor, annars förväntas ingen dricks.

7. Turkiet Valuta: Lira (TRY) Restaurang: Vid restaurangbesök är det mer regel än undantag att lämna ca 10 procent dricks. Hotellpersonal: 2 lira Taxi: I regel erbjuds fasta priser men om inte så rekommenderas att göra upp om priset innan påbörjad resa. Vid kortare sträckor rekommenderas 2–3 Lira i dricks.

8. Frankrike Valuta: Euro Restaurang: Enligt lag är det alltid inkluderat 15 procent dricks på notan i Frankrike. Om man varit nöjd med servicen är det trevligt att lägga 1–2 euro extra. Hotellpersonal: 1–2 euro Taxi: 10 procent av priset för resan bör lämnas som dricks till taxichauffören.

9. Portugal Valuta: Euro Restaurang: På finare restauranger i turistorter bör man ge ca 5 – 10 procent som dricks. På mer lokala ställen och barer förväntas du inte ge någon dricks. Hotellpersonal: Något mindre en 1 euro är legitimt att ge. Taxi: Avrunda det totala beloppet uppåt.

10. Cypern Valuta: Euro Restaurang: På Cypern dricksar den som är nöjd med servicen ungefär 10 procent. Hotellpersonal: På hotell uppskattas det om du dricksar 1–2 euro. Taxi: Det tillhör inte vanligheterna att man dricksar men var noga med att komma överens om ett fast pris innan resans start.

11. Malta Valuta: Euro Restaurang: På restauranger och barer bör du dricksa mellan 5–10 procent av den totala notan. Hotellpersonal: Det är vanligt att man lägger ca 2–3 euro. Taxi: När du åker taxi i Malta bör du lägga 10 procent av kostanden som dricks.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?