Det här ska du studera – om du vill ha jobb

Foto: Doug Olson / Elena Elisseeva / Simon Bergström

De som söker in till högskolan har goda chanser att få jobb när de är klara, särskilt inom teknik vård eller pedagogik

delningar

Den 15 april är sista ansökningsdagen till höstens utbildningar på högskolor och universitet. För de som väljer att studera till yrken inom hälso- och sjukvård, lärare, förskollärare, civilingenjör eller IT-yrken kommer troligtvis ha en stor möjlighet till arbete när de examineras.

– Det är stor brist på utbildade idag och det kommer vara stor brist på utbildade på sikt, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen till 24Malmö.

Enligt Annelie Almérus ger en högskoleutbildning ofta goda möjligheter till jobb. Det gäller både i dag när vi har en stark arbetsmarknad, och den dag då konjunkturen vänder nedåt.

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos kommer det fattas totalt 100 000 personer som har den kompetens som arbetsgivarna söker om fem år. Hälften av dem behövs inom hälso- och sjukvård och pedagogik.

Däremot ser det ut att bli tuff konkurrens inom yrken som till exempel fotografer, kommunikatörer, journalister, fastighetsmäklare och banktjänstemän.

– Kultur, media och design söker sig många till och vill jobba inom den branschen. Där sker strukturomvandlingar och man fasar ut många arbetsuppgifter. Där är det lite tuffare att slå sig in.

Relaterade artiklar