Det här har Malmöborna helst på julbordet

Julmat, julbord. Pressbild: Hemköp/Axfood

Brunkål är en favorit på Malmöbornas julbord – men det är inte alls lika populärt i övriga landet.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Julskinka, köttbullar, sill, lax och Janssons frestelse – det är vad det svenska folket helst vill ha på julbordet. Julborden runt om i Sverige följer traditionen, men det finns också tydliga regionala skillnader.

När Malmöborna dukar för julbord får det gärna fyllas av all möjlig form av kål - grönkål, rödkål och inte minst brunkål. I region Syd, som i statistiken innefattar länen Skåne och Blekinge äter nämligen invånarna betydligt mer kål, och framförallt brunkål, än i landet i genomsnitt. Det visar den julbordsstatistik som årligen tas fram av Hemköp.

På julborden i Malmö är det 74 procent som har brunkål, medan det bara är en procent av svenskarna i norra Sverige och fyra procent av Stockholmarna som vill äta det. Det som Malmöborna inte bryr sig lika mycket om på julbordet är julknäcke, som endast 4 procent äter och julkorv, som 9 procent har på julbordet.

Sylta i Stockholm och julostkaka i Dalarna? Nej, det hör till ovanligheten. De regionala skillnaderna visar att julölen står på bordet i Dalarna och Värmland. Rödkål och grönkål är andra favoriter där. I norra Sverige älskar man sylta på julbordet, men även gärna pastej, julkorv och julmust. Brunkål däremot serveras som sagt nästan aldrig. I sydost där Gotland, Östergötland och Kronoberg ingår, sticker julostkakan ut som en favorit. Julknäckebröd däremot syns sällan.

– Vi ser att många väljer enkla lösningar för att spara tid inför julen. Försäljningen av färdigskivad julskinka är ett exempel där vi ser en stor försäljningsökning. Vegetariska inslag på julborden är inte längre en trend utan något som finns hos de allra flesta, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp i ett pressmeddelande.

Vegetariska varor har under året ökat med närmare 20 procent på Hemköp. Vegetarisk prinskorv, vegobullar och griljerad kålrot är exempel på vegetarisk julmat. Matens ursprung är en stor del av hållbar julmat och kring våra högtider är det för många viktigt att köpa svensk mat.

Malmöbornas favoriter på julbordet:

Brunkål 74 %

Glögg 19%

Grönkål (fryst) 29%

Julknäcke 4%

Julkorv 9%

Julmust 16%

Julostkaka 11%

Julvört 15%

Julöl 18%

Köttbullar 20%

Leverpastej 16%

Nötter 20%

Prinskorv 19%

Risgrynsgröt 15%

Rödbetssallad 15%

Rödkål 31%

Senap 17%

Sill och Ansjovis 17%

Sylta 14%

Torkad Frukt 20%

Ägg 18%

FAKTA

Regionsindelningar:

Region Syd, här ingår följande län: Blekinge, Skåne

Region Öst, här ingår följande län: Uppsala, Stockholm, Södermanland, Västmanland

Region Norr, här ingår följande län: Västerbotten, Norrbotten, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland

Region Väst, här ingår följande län: Värmland, Örebro, Dalarna, Halland, Västra Götaland                 

Region Sydost, här ingår följande län: Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland

Underlag: Försäljningsfördelning av julmat över landet, gäller hela dagligvaruhandeln 2017. Statistiken bygger på siffror från Nielsen, Svensk Dagligvaruhandel och Hemköps egen försäljning.             

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar