Delar ut 200 000 kronor till konst i Malmö

Foto: pressbild.

Här är konstnärerna som prisas.

delningar

Stiftelsen Malmö Konsthall delar i år ut två stipendier på vardera 100 000 kronor. Årets stipendiater är Gertrud Alfredsson och Mårten Nilsson. De kommer att tilldelas stipendierna under onsdagen den 29 maj i C-salen i Malmö Konsthall.

Här är motiveringarna:

Gertrud Alfredsson:

”Med titlar som ”Aj oj O´Boy”, "Licking the Holy" och ”Gala rädda mig från Dalis kalla öga” bjuder Gertrud Alfredsson in betraktaren till en mycket spännande resa, där man får vara beredd på att bli överraskad. Det flödar av färg, form och innehåll i en labyrintisk rörighet tills man hittar den röda tråden. Det vackra och ljusa i samma rum som det mörka och fula. Hon arbetar ohämmat och modigt, ofta med feministiska förtecken. Teckning och målning kombineras gärna i ett och samma verk. På senare år har även leran tillkommit. Keramiken har, genom henne, fått ett alldeles nytt uttryck, dels genom verkens ovanliga storlek för att vara keramik men även genom de texter som man kan finna lite här där på skulpturerna. Det är stora, orädda gester med politisk udd. Det är också vansinnigt roligt. Man gapskrattar... men ofta fastnar skrattet i halsen.”

Mårten Nilsson:

Den 13 mars 1931 tillät Kungl. Maj:t en grupp medlemmar i Skånes Konstförening att anordna ett ”varulotteri, vars behållning skulle användas för uppförande av en konsthall i Malmö”. Denna rätt att anordna lotteri omhändertogs av ekonomiska Föreningen Malmö Konsthall u.p.a., som bildades den13 april 1931. Till lotteriet skänktes hundratals konstverk av konstnärer, där de mest namnkunniga var prins Eugen och Carl Milles. Verken såldes efterhand och en fond skapades. Malmö kommun byggde så småningom en konsthall, ritad av Klas Anshelm, som stod klar 1975. Det fonderade kapital som Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931 innehade, kom dock inte att användas vid uppförandet. Idag delar stiftelsen ut avkastningen av detta kapital från 1931, som ett årligt stipendium till en idag verksam konstnär med anknytning till Malmö. Stipendiet går inte att söka.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar