Laddar

De vill stoppa MKB:s utförsäljning på Rosengård: ”Hyrorna kommer höjas”

Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ tycker att beslutet att MKB ska sälja ut över hälften av sina lägenheter har gått för fort.

delningar

Imorse vid niotiden protesterade företrädare för Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet utanför Rådhuset i Malmö. De är emot förslaget att MKB ska överlåta 1650 lägenheter på Rosengård till ett nybildat bolag som drivs tillsammans med tre privata företag.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har lagt fram förslaget i kommunfullmäktige och väntas få stöd av Moderaterna och Liberalerna. Manövern görs delvis för att kunna bygga den 22 våningar höga kontorsbyggnaden Culture Cabash.

Men Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet menar att hyrorna riskerar att höjas och att många av de som bor på Rosengård inte har råd med det.

– Beslutsfattandet har gått väldigt fort. Många av de boende vet inte att det här kommer hända. Det är helt fel sätt att behandla de boende på Rosengård, säger Toktam Jahangiry, Fi:s ordförande i Malmö.

Om hyrorna höjs efter att lägenheterna överlåts till det privata bolaget kan många behöva lämna sina bostäder i stadsdelen, tror Toktam Jahangiry. 

– Det kommer leda till större segregation och större utanförskap. Idag säljs Rosengård ut, nästa gång är det en annan stadsdel, säger hon.

Frågan kommer fortsätta behandlas i kommunfullmäktige under torsdagen.

Relaterade artiklar