Laddar

De peppar sina elever via instagram : ”Förstod inte hur stort det kunde bli”

Malmöläraren utsågs till årets lärare i kategorin nytänkande. Instagramkontot Magisternordström har inspirerat fler att använda sociala medier i skolan.

delningar

För tre år sedan startade läraren Rickard Nordström sitt instagramkonto MagisterNordström.

– Jag gick hem en dag och tänkte hur kan jag få eleverna utanför skolan att bli inspirerade och motiverade. Jag vill att eleverna ska ha en positiv bild av skolan och att det är roligt. Så tänkte jag att alla barn är ju på sociala medier, säger Rickard Nordström.

Idag har kontot över 15 000 följare och vissa filmer har 130 000 visningar.

– Jag förstod inte hur stort det kunde bli. När vi startade fredagsdansen blev det succé.

Målgrupperna för kontot är både barn och ungdomar, föräldrar och lärare.

– Jag lägger både upp lite ”kunskapsgodis”, om någon känd plats eller person som vi lärt oss om. Men också rollspel för hur föräldrar kan hantera olika situationer, de kallar jag tankeställare.

  Rickard Nordström. Foto: Lisa Horn

En gång i veckan lägger han också upp ett ”pepptalk”, där han försöker få med sig elever och lärare att ha en positiv känsla kring skolan. Ofta med humor, vilket han betonar är viktigt.

Under 2017 utsågs Rickard Nordström till årets lärare i kategorin ”Nytänkande”.

– Det var obeskrivligt att stå där inför alla. Det är ett kvitto på att man gjort något annorlunda.

Kan du se att den redan pressade lärarrollen får en extra arbetsbelastning när lärare ska driva sociala medierkonton också? 

– Nej, inte för mig. Till exempel så arbetar vi med social träning. För att få en klass att bli ett team måste man arbeta med det hela tiden, inte bara när det är problem. Jag måste lägga mindre tid på konflikthantering på grund av den sammanhållningen jag har skapat, säger Rickard Nordström.

Han menar att det inte passar alla att ha ett sociala medierkonto, men att den positiva känslan kring skolan och det nyskapande kan förmedlas på andra sätt.

  Alfred Aanestads och Linnea Älvebring. Foto: Lisa Horn

Följer du MagisterNordström på instagram? 

– Ja såklart. Det är bra för han inspirerar till att vi inte ska må dåligt och att tycka om skolan. Och att alla folk är lika värda, säger Linnea Älvebring, som går i fjärde klass och har Rickard Nordström som lärare.

Hon har följt MagisterNordström sedan slutet av tredje klass. Både hennes och klasskompisen Alfred Aanestads föräldrar följer lärarens instagramkonto.

– Det är bra för föräldrarna ser vad vi gör. De tycker också att han är rolig, säger Alfred Aanestad.

– Min mamma tyckte han verkade sprallig innan hon hade träffat honom. Sen när hon träffade honom på ett föräldramöte förstod hon att han var en vanlig lärare med sociala medier, säger Linnea Älvebring.

Sedan starten har Rickard Nordström sett flera positiva konsekvenser i klassen av instagramkontot.

– Det högre närvaro. Man vill inte missa om det skulle hända något roligt i skolan. Men jag kan också se att eleverna blir mer utåtriktade och vågar stå inför andra människor.

  Kristian Persson berättar hur dagens lektion kommer se ut för årskurs 6. Foto: Lisa Horn

Någon som inspirerats av MagisterNordström är Kristian Persson, idrottslärare på Ängslättsskolan.

– Jag hade många roliga lärare när jag var liten och det är de som jag minns. Nu vill jag dela med mig det till mina elever, säger Kristian Persson som ligger bakom kontot Idrottmedkristian, som startades i oktober.

  Kristian Persson. Foto: Lisa Horn

Han berättar att kontot har flera positiva effekter, däribland en stärkt relation till eleverna och att föräldrarna kan följa vad barnen gör under idrottstimmarna.

– Men jag vill framförallt att barnen ska känna sig trygga när de kommer hit och har idrott. Ibland lägger jag upp filmer där jag gör bort mig lite för att visa att det är helt okej att göra fel. Och att vi lärare också är människor, förklarar han.

  Foto: Lisa Horn

Hur ser du på att barn i större uträckning kan exponeras för kropps- och träningshets i och med sociala medier?  

– Jag undviker till vilket pris som helst att delta i kroppshetsen, utan har rörelseglädje i fokus. En frisk kropp behöver inte ha ett sexpack. Idrott är också psykisk hälsa, säger Kristian Persson.

  Foto: Lisa Horn

Genom instagramkontot har idrottsläraren uppmuntrat sina elever att utmana sina föräldrar eller elever på andra skolor.

– Vi har precis haft mycket cheerleading och då har några elever filmat och lagt upp när de gjort så kallade stunts. På så sätt vi idrotta tillsammans trots att vi inte bor i samma stad eller land.

Julia Kristiansson går i sjätte klass och följer sin idrottslärare på instagram.

  Julia Kristiansson. Foto: Lisa Horn

– Det är kul för han lägger upp roliga videor och saker som är bra att veta, säger hon.

– Det är jättekul och bra för vi, och lärare och elever på andra skolor, får lära sig saker. Och får kanske ett gott skratt. Jag är väldigt positiv till detta, säger Keyvan Zinat-Bakhsh som också går i sjätte klass på Ängslättsskolan.

  Keyvan Zinat-Bakhsh. Foto: Lisa Horn

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?