Laddar

De nattvandrar för trygghet i Malmö 

"Det här visar att man inte behöver vara polis eller åklagare för att skapa trygghet i Malmö"

delningar

Initiativet till nattvandringarna togs efter att ett flertal misstänkta våldtäkter uppdagades i Malmö. Den 36-årige Malmöbon Nils Littorin fick nog och bestämde sig för att samla ihop folk för att nattvandra för trygghet.

Nattvandringarna fick uppmärksamhet i media både nationellt och internationellt. Bland annat genom den ryska nyhetsbyrån RT (Russia Today) som var på plats och filmade under en av sammankomsterna.

Nils Littorin berättar om hur allting började;

– Det började sent i höstas med att en kvinna blev våldtagen vid Södervärn, i ett bostadsområde. Då kände jag precis som alla andra en frustration och en ilska. Sedan gick det kort tid och det skedde en till gruppvåldtäkt. Då tänkte jag att vi måste göra någonting, såhär kan vi inte ha det. Sedan kom det då ytterligare en, inte långt därefter under samma vinterhalvår och då ringde jag runt till mina vänner.

Sedan några månader tillbaka syns gruppen på Malmös gator, varje fredagkväll. Några av deltagarna bär kommunistiska partiets västar, och Nils Littorin är själv ordförande i partiets Malmöfalang. Uppskattningsvis är ungefär hälften av deltagarna politiskt aktiva i partiet.

– Vi har aldrig hymlat att det är ett initiativ från kommunisterna. Jag har ett brett kontaktverk i Malmö och när folk ser det på Facebook vill de gå med. Man enas i att Malmö ska vara tryggt på nätterna. I en annan fråga kanske man har helt andra åsikter, säger Nils Littorin och fortsätter;

– Vi är där för att skapa trygghet, vi pratar med folk och vi går ut på nätterna. Men folk kommer som de är och nattvandring har funnits länge. Vi har med småföretagare och folk som inte alls är intresserade av vår politik, de är också hjärtligt välkomna.

Gruppen promenerar först och främst i tre områden i Malmö – Augustenborg, Seved och Sofielund och brukar vara en skara på mellan fem och tolv personer i blandade åldrar och bakgrund. Både män och kvinnor. 

Målet är att skapa trygghet genom att visa närvaro när mindre folk rör sig på gatorna  nattetid.

– Nattvandring har funnits länge, men det som är skillnaden nu är att det är så otryggt i Malmö. Det är en annan sak att göra något själva. Det här visar att man inte behöver vara polis eller åklagare för att skapa trygghet i Malmö, säger Nils Littorin och fortsätter;

– Vi, ensamma kan inte stoppa våldtäkterna, men kan vi sprida tanken om att om att vi gör något tillsammans, då har de här enskilda busarna ingen chans i längden.

Han berättar om möten med tonårsgäng som berömmer initiativet, berusade personer som fått följe hem.

– Vi får ett positivt bemötande nästan varje natt. Ute i Seved är det killgäng som stannar, pratar och berömmer. De säger ”fan vad bra”, säger Nils Littorin.

Om gruppen skulle bevittna en incident är de tydliga med vad som gäller och det handlar inte om att ta lagen i egna händer.

– Det är absolut inte det som är grejen, det vet alla som varit ute och nattvandrat. Man syns med sina västar, man observerar och vid behov hjälper man till. Skulle det bli våldsam så är det i första hand att avstyra situationen som gäller och därefter att ringa polisen.