Laddar

De hjälper människor att lära sig svenska – genom middagar

I drygt två år har Invitationsdepartementet i Malmö hjälpt hundratals personer med nya möten vänskaper.

delningar

2014 startade Invitationsdepartementet i Stockholm. Under hösten 2015 startades sedan verksamheten upp även i Malmö. Konceptet är att sammanföra människor som vill bli bättre på svenska med människor som pratar flytande svenska över en hemlagad middag.

I dag arbetar åtta personer ideellt med Invitationsdepartementet i Malmö och Beatrice Eriksson är en av dem.

– Vi såg ett behov av någonting i Malmö där möten kunde bli möjligheter för människor som vill lära sig språket och öva med de som redan kan språket. Då hörde vi talas om Invitationsdepartementet i Stockholm och tyckte att det var världens bästa idé. Vi tog konceptet rakt av och hade några möten innan vi startade upp, säger Beatrice Eriksson.

Hittills har nästintill 200 middagar ägt rum, och väntelistan för nysvenskar att träffa etablerade svenskar över en middag är lång. Invitationsdepartementet marknadsför sig bland annat genom att besöka SFI-klasser och berätta om deras verksamhet.

– Det är närmare 400 personer som har anmält sig totalt. En del har varit på flera middagar efter den första som vi är med och arrangerar,  och en del väntar fortfarande på att bli matchade. Det är jätteroligt att så många är intresserade, säger Beatrice Eriksson.

De som är intresserade av konceptet får klicka i om de vill lära sig bättre svenska eller om de är flytande i svenska när de anmäler sig. Det är gratis för alla förutom för den som vill hålla i middagen, den står för maten.

Feedbacken från de som har varit på middagar har varit positiv, menar Beatrice Eriksson.

– Vi har fått jättemycket feedback, det har varit oerhört positiv respons. För nysvenskar är det ofta första gången som de är i ett svenskt hem, eller till och med första gången som de pratar med någon svensk som inte är en myndighetsperson. De går i skolan på SFI men sen har de ingen att öva med, säger hon.

– För de etablerade svenskarna är ofta första gången som de träffar och pratar med en person från Afghanistan eller Syrien. De får lära sig nya saker, skapar relationer och får vänner. Det är många som har fortsatt att träffas utan oss, många fler än vi väntat oss.

Generellt är det lättare för departementet att hitta nysvenskar som är intresserade än etablerade svenskar. Trots det har konceptet spridit sig runtom i Sverige och nya middagar och relationer skapas överallt.

– Det är många som skriver att de vill göra något för att välkomna de som kommer hit. De vill öppna upp sina hem.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?