De ger äldre en chans att känna vinden i håret: ”Började gråta när hon såg vårblommorna”

Frivilliga tar med de äldre på cykeltur: "Betyder hur mycket som helst för dem".

7 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var 2012 som det hela började i Köpenhamn av Ole Kassow. Han såg att hans pappa var begränsad och han bodde själv intill ett äldreboende. Han lånade då en så kallad Christianiacykel och tog med sig äldre på en tur – något som sedan växte till en hel rörelse. 2015 tog Kalle Albjär konceptet till Malmö och sedan dess har det vuxit. 

– Samma år drog Kalle även igång det i Uppsala och 2017 startade vi föreningen Cykla utan ålder Sverige. Vi försöker hjälpa och bistå andra kommuner att starta upp detta, eftersom vi redan har uppfunnit hjulet här och har erfarenheten av hur man startar upp detta, säger Kate Ohlsson som är ordförande för Cykling utan ålder - Sverige och själv cyklar i Malmö. 

Foto: Cykling utan ålder - Sverige.

Idag finns konceptet i sammanlagt 13 kommuner i Sverige och i hela världen i över 45 länder. 

– Det är galet, det finns verkligen överallt, säger Kate Ohlsson. 

Konceptet går ut på att frivilliga så kallade cykelpiloter tillsammans med stadens äldreboenden ser till att de äldre får komma ut på cykelturer och får möjligheten att känna vinden i håret. Kate Ohlsson har själv cyklat med äldre sedan 2016. 

– Jag blev helt såld på min fösta tur. Åke, som jag åkte med första gången, och jag cyklar fortfarande tillsammans och han pratar fortfarande om vår första tur, säger hon. 

Enligt henne betyder cykelturerna väldigt mycket för de äldre. 

– Det betyder hur mycket som helst för dem. Boendena arrangerar aktiviter åt dem, men de blir fortfarande kvar inomhus. Men just det enkla i att få komma ut och känna vinden och alla dofter betyder jättemycket, säger Kate Ohlsson. 

Foto: Cykling utan ålder - Sverige.

Hon minns särskilt en tur hon tog med en äldre dam. 

– Kör man med en gammal i en rullstol i en park är det ingen som ser dem. Men kommer man i en sådan här cykel stannar folk till, ler med hela ansiktet och stannar och pratar. En äldre som jag cyklade med började gråta när hon gick se vårblommorna. Hon sa att hon hade läst om de fantastiska tulpanerna i tidningen, men trodde aldrig hon skulle få se dem. Då kände jag bara, varför gör vi så här mot våra äldre? Det är klart de ska få komma ut och känna den friska luften och få se saker, säger Kate Ohlsson. 

Snart kommer konceptet till Burlöv och Staffanstorp, men om man är intresserad av att starta upp konceptet på fler ställen eller engagera sig där de redan finns uppmannas man kontakta föreningen på deras Facebook eller hemsida. Men att väcka intresse för fler att engagera sig är svårt för organisationen. 

– Vi har väldigt begränsade möjligheter att nå ut och har i princip inga pengar till det. Vi har haft prova-på dagar i veckan i Malmö, med tyvärr ganska lågt intresse. Men vi har nu inlett ett samarbete med Röda Korset för att få hjälp. Fördelen är att de redan har frivilliga och anställda på flera platser i landet, säger Kate Ohlsson.

Kate Ohlsson. Foto: Cykling utan ålder - Sverige.

FAKTA

Här finns cykling utan ålder idag: 

AVESTA

BURLÖV

HELSINGBORG

KARLSHAMN

LINKÖPING

MALMÖ

ORSA

SOLLENTUNA

SOLNA

STAFFANSTORP

SUNDBYBERG

UPPSALA

VÄRMDÖ

ÖCKERÖ

ÖSTERSUND

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar