De bor i Sveriges fulaste hus: "Insidan är det viktigaste"

Diro Emmanuel Thierry, Caroline Skogh, Kerstin Andersson och MKBs husvärd Lars-Göran Nilsson. Foto: Johan Persson

Under tisdagen tilldelades Kvarteret Sofia i Malmö Kasper Kalkon-priset som delas ut till årets fulaste nyproduktion.

delningar

Kvarteret Sofia i Rörsjöstaden kallas i folkmun "rosthuset" och har sedan det byggdes väckt stor uppmärksamhet. Fasaden är byggd av corténplåt och byggnaden är täckt i en roströd färg. Under tisdagen tilldelades huset Kasper Kalkon-priset som går till årets fulaste nyproduktion. Initiativtagare till priset är organisationen Arkitekturupproret och vinnaren utses genom en omröstning på Facebook.

Lägenheterna varierar i storlek och det finns allt från ettor till femmor. Marcus Månsson och Caroline Skogh flyttade in i en tvåa för ett par veckor sedan.

– För oss är insidan det viktigaste, men det ska erkännas att vi i början tyckte att fasaden var ganska ful. Men den har tagit sig med tiden! Plattorna har ändrat färg och nu tycker vi att det är riktigt snyggt, säger de i ett pressmeddelande.

I februari flyttade familjen Curovic in i Sofia. Här bor Daniel och Gertrude med sina två barn Gaspar, 6 år och Lucie, 2,5 år, i en fyra på 103 kvm. Varma minnen från basketplanen som låg på platsen när Daniel var ung var en bidragande orsak till att familjen ville flytta just hit.

– Nu är vi på plats och trivs jättebra, även om det har varit en del barnsjukdomar som det blir i ett helt nybyggt hus. Vår husvärd har varit väldigt hjälpsam och nu fungerar allt som det ska. Vi är förväntansfulla på hur huset med tiden kommer att se ut, samtidigt som det rent estetiskt är så mycket mer än den rostiga fasaden som gör huset. Vi tycker särskilt om de vita pelarna och den stora hörnentrén, säger Daniel Curovic.

Kerstin och Björn Andersson har hunnit bo in sig. I december lämnade de en stor villa för en modern och lättskött trea med alla bekvämligheter. Det som lockade paret till stan var bland annat den moderna utformningen, den stora altanen, garageplats och hiss från källaren.

– Jag var rädd att ljuden från bussarna, brandbilarna och polisbilarna på Drottninggatan skulle störa men vi hör ingenting. När vi berättar att vi bor i kvarteret Sofia får vi ibland frågan ”Men! Har ni någon mobiltäckning i den plåtlådan?” Javisst har vi det! Dessutom tycker vi att det är ett vackert hus. Man måste ju bygga i sin tidsanda!, säger Kerstin Andersson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar