Därför firar vi påsk varje år

Genrefoto: Frugan/Mostphotos.

Påskharar, ägg fyllda med godis och häxor på Blåkulla. Här är svaren på vad det egentligen är vi firar.

delningar

Från början är påsken en judisk tradition som firas till minne av uttåget ur Egypten. Men Kristna firar som bekant påsken för att minnas Jesus lidande, död och uppståndelse, enligt ne.se. I dag är högtiden allt mer en helg då familjer samlas för att äta gott och umgås. Här är bakgrunden till påskens olika dagar.

Skärtorsdagen: 

På skärtorsdagen införde Jesus den första nattvarden. Detta är den dagen då Jesus blev förråd av Judas. Enligt kristen tro är skärtorsdagen reningens dag då de kristnas synder ska förlåtas.

Skärtorsdagen ses sedan länge även som natten då häxorna flög till Blåkulla för att träffa djävulen. Bakgrunden till detta ligger i att man trodde att onda makter släpptes fria när Jesus blev förråd av Judas. För att skydda sig mot häxorna ritade människor kors på ladugården.

Långfredagen:

Långfredagen är enligt tradition en dyster dag med anledning av att Jesus korsfästes och dog. I Sverige klädde man sig länge i svart under den här dagen och fram till 1969 var offentliga nöjen förbjudna under långfredagen.

Påskafton:

Enligt kristen tro är påskafton fortfarande en lugn dag. Det här var starten för festhelgen som sedan fortsatte under påskdagen och annandagen. I Sverige i dag är detta den stora festdagen då många äter påskmat och letar ägg.

Enligt tradition tänds påskeldar den här dagen för att skrämma bort häxor och förr blåste man i horn för att skrämma bort troll.

Påskdagen: 

Påskdagen är dagen då Jesus uppstod och är därför en stor dag inom kristendomen. I dag fortsätter vi att fira påsken ungefär som på påskafton – alltså genom att äta mycket mat och godis.

Annandag påsk: 

Annandag påsk är den sista dagen på det vi kallar påskhelgen. Enligt gammal tradition fortsätter man att festa även denna dag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar