Laddar

Dansk strejk skjuts upp två veckor

Konflikten berör en halv miljon offentliganställda. Vid strejk kommer inga tåg att köra över Öresundsbron.

delningar

Efter nitton timmars överläggningar som sträckte sig långt över midnatt kunde facken och arbetsgivarna fortfarande inte finna någon gemensam mark. Beslutet att skjuta upp överläggningarna togs då eftersom det finns en möjlighet att komma överens.

Enligt den danska tidningen Berlingske är detta sista gången som konflikten om avtalet skjuts upp. Strejken kan därmed bryta ut den 8 maj och en lockout från den 12 maj.

En eventuell strejk berör 100 000 offentligt anställda i Danmark medan lockouten berör hela 440 000 människor.

På fredag träffas parterna igen. Förhoppningen är att man då kan komma överens om de tre brinnande frågorna; lön, lärarnas arbetstid och betald lunchpaus.

För svenskarnas del innebär en strejk att tågen även Öresundsbron inte kommer att framföras. Skånetrafiken har dock löst saken med ersättningsbussar.

”Vi har fått klartecken på att vi får lov att köra busstrafik. Nu planerar vi hur busstrafiken ska köra på bästa möjliga sätt för våra resenärer. Så fort det är beslutet kommer vi att informera om det”, skriver Skånetrafiken på sin hemsida.

Drygt 14 000 människor pendlar dagligen över bron, rådet är att fortsatt köpa månadskort.

Skulle strejken bryta ut kommer skolor och förskolor att stängas. Kollektivtrafiken kommer stå stilla och sjukhusen i Danmark kommer att skjuta upp icke livshotande operationer.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?