Laddar

Danmarks statsminister vill riva ”ghetton”

Danmarks statminister Lars Løkke Rasmussen vill riva byggnader i flera utsatta områden och omplacera människorna som bor där.

delningar

Det ska vara slut med att lappa och laga decennier av bristfällig politik för områden där danska regler, lagar och normer inte gäller. Den danska statsministeran säger i sitt nyårstal att det behövs hårda tag mot det som kallas parallellsamhället, det skriver TT.

– Vi ska sätta ett nytt mål om att avveckla ghettona helt. På vissa platser ska betongen brytas upp och byggnader rivas. Sprid invånarna över olika områden, sade Lars Løkke Rasmussen, från borgerliga Venstre.

Danmark har 22 områden kategoriserats som ”ghetton” eller särskilt utsatta områden med hög arbetslöshet, kriminalitet och där en stor andel av befolkningen har utländsk bakgrund.

Nyhetsbyrån Ritzau har pratat med flera borgmästare i berörda kommuner: Att riva byggnader kan vara ett nyttigt redskap men enbart rivningar bör inte genomföras, säger dem.

– Det är viktigt att ha rivning som verktyg för att skapa utrymme för en bättre infrastruktur och mer varierade bostäder. Men det kan inte vara den enda åtgärden, säger Odenses borgmästare, socialdemokraten Peter Rahbæk Juel, och säger att det viktigaste är att få fler i arbete.

Ett mer konkret förslag väntas komma från regeringen inom de närmaste månaderna, enligt Løkke.

– En mycket mer precis insats behövs. Där vi inte stör samtliga danskar i hela Danmark. Man sätter in insatserna där problemen är störst. Och bara där, sade statsministern och fortsatte:

– Vi måste bryta kedjan där generation efter generation lever i parallella samhällen. Ett barn har bara en barndom. Den får inte kastas bort.

Områdena

22 områden kategoriseras som ”ghetton”, särskilt utsatta bostadsområden:

Mjølnerparken, Köpenhamn

Gadelandet/Husumgård, Köpenhamn

Tingbjerg/Utterslevhuse, Köpenhamn

Bispeparken, Köpenhamn

Tåstrupgård, Høje Taastrup

Gadehavegård, Høje Taastrup

Agervang, Holbæk

Ringparken, Slagelse

Motalavej, Slagelse

Lindholm, Guldborgsund

Solbakken, Odense

Vollsmose, Odense

Nørager/Søstjernevej, Sønderborg

Stengårdsvej, Esbjerg

Korskærparken, Fredericia

Sundparken, Horsens

Munkebo, Kolding

Skovvejen/Skovparken, Kolding

Finlandsparken, Vejle

Bispehaven, Aarhus

Skovgårdsparken, Aarhus

Gellerupparken/Toveshøj, Aarhus

Källa: Ritzau/Transport- og Bygningsministeriet

Relaterade artiklar