Laddar

Då startar polisutbildningen i Malmö – universitetet är kritiskt

Malmös polisutbildning kommer starta tidigare än vad universitetet tycker är rimligt.

delningar

De tre svenska polisutbildningarna i Växjö, Södertörn och Umeå kommer att följas av en fjärde i Malmö. Det beslutade regeringen om i december 2017.

Men när de första studenterna ska börja i Malmö råder det delade meningar om, skriver Sydsvenskan.

– Eleverna ska i år fördelas på tre lärosäten. Malmö får inte sin första utbildningskull förrän i januari 2019 i enlighet med regeringens direktiv, säger Stefan Wehlin, gruppchef vid polisens HR-avdelning till Sydsvenskan.

På Malmö universitet anser man däremot att höstterminen 2019 är en mer rimlig tidpunkt att starta utbildningen.

– Jaså, i januari 2019? Det är bra att veta. Vi har inte fått besked. Jag förstår att det finns ett starkt politiskt tryck för en tidig start, säger Per Hillburn är prorektor på Malmö universitet.

Han hänvisar till att värna kvaliteten på utbildningen och att polisstudenterna ska integreras med de övriga på universitetet. Det sistnämnda är även en anledningen till varför man planerar förlägga undervisningen på Niagara.

Det är 9 594 personer som har sökt in till höstens polisutbildningar nationellt, vilket är rekord. I slutet av processen kommer det att bli 800 studenter som ska fördelas på de olika lärosätena.

– Vi behöver nu få besked om hur många skolor de här eleverna ska fördelas på. Om det är tre eller fyra, säger Ann Elgemark på Rekryteringsmyndigheten, som står för fördelningen av studenterna.

I Malmö kan det i framtiden bli allt mellan 40 och 200 studenter som börjar varje termin.

 

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?