Laddar

Då marscherar Malmöborna mot våldtäkt: ”Vi är kärleksfulla men bestämda”

Efter senaste tidens uppmärksammade våldtäktsfall går Malmöborna ut på gatorna för att ta avstånd från våld: "Det är hög tid att regeringen och rättsväsendet börjar jobba stenhårt".

delningar

Efter rapporterna om gruppvåldtäkterna i Malmö, och den uppmärksammade rättegången om gruppvåldtäktsfallet i Fittja, har flera demonstrationer hållits över landet.

Den 20 januari går Malmöborna ut på gatorna för att demonstrera under parollen ”Mot våldtäkt”. Bakom demonstrationen står bland annat facebookgruppen Upprättelse Fittja.

– När jag satte mig in det som hände i Fittja blev jag såklart upprörd och väldigt ledsen. En av de saker som gör mig mest ledsen är hur människor går förbi utan att larma polisen. Jag frågar mig själv vad det är för värld vi lever i och vad det är för värld jag vill leva i, säger Mi Tyler som är med och arrangerar Malmödemonstrationen.

Under onsdagen överlämnades ett öppet brev till justitieminister Morgan Johansson som sedan skulle lämnas vidare till statsminister Stefan Löfven.

I brevet ställs bland annat frågan om det är riskfritt att begå en våldtäkt under 2018. Regeringen uppmanas även att tillsätta ytterligare en jämställdhetsminister med enda uppgift att arbeta för ett slut på det sexualiserade våldet.

– På facebook är vi sammanlagt över 100 000 människor som ställer oss bakom det här, säger Mi Tyler.

Hon anser att människor börjar tappa tron på rättssamhället och att många inte känner att de kan få skydd av polisen.

– Det är hög tid att regeringen och rättsväsendet börjar jobba stenhårt för att vinna tillbaka det här förlorade förtroendet. Jag tycker att Stefan Löfven borde ha som nyårslöfte att göra allt han kan komma till rätta med de här stora och viktiga sakerna, säger Mi Tyler.

Demonstrationen kommer äga rum den 20 januari klockan 13, den exakta platsen är ännu inte bestämd.

– Vi vill ha en fin och kärleksfull demonstration. Men vi vill också visa bestämdhet att något måste göras för att vi ska vinna tillbaka tryggheten. Vi är kärleksfulla men bestämda, säger Mi Tyler.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?