Då kan kritiserade lagen bli verklighet – politiker rasar

Genrefoto: Matilda Larsson. - Foto: Matilda Larsson

"Det här är verkligen ett dåligt resultat", säger Fredrick Federley (C), till DN.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under onsdagen höll EU en omröstning gällande upphovsrätten på nätet.

Man röstade då för förslagen om både länkavgift och upphovsrättsfilter, vilket DN först rapporterande om.

Förslaget innebär att de stora nätjättarna som Google, Facebook och Youtube måste betala artister och journalister för deras arbete – det vill säga betala en länkavgift om de sprider material som de inte själva har producerat.

Nätjättarna kommer också tvingas installera uppladdningsfilter, som filtrerar bort material som är upphovsrättsskyddat, vilket konstnärer och kulturskapare länge har kämpat för.

Samtidigt som bland annat musikbranschen välkomnar lagbesluten, finns det vissa som riktar hård kritik mot lagarna med argumentet att det är viktigt att internet fortsätter vara fritt och öppet.

– Det här är verkligen ett dåligt resultat som kan komma att betyda döden för internet som vi vet det i dag. I princip alla de ändringsförslag som vi försökt få igenom föll och jag röstade emot förslaget, säger Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C), till DN.

Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) kritiserar också beslutet.

– Dagens beslut om upphovsrätt på nätet är en besvikelse. Rykten om att det innebär slutet för nätet som vi känner det är överdrivna. Men det är allvarligt och riskerar att bli en upprepning av tidigare dumreglering av internet, så som GDPR. Vi ger sämre villkor för våra startuper och sämre användarvänlighet på nätet, säger han till tidningen.

"En riktigt dålig dag för internet. Upphovsrättslobbyn vann det här slaget och länkavgifter och uppladdningsfilter är att vänta" skriver Max Andersson (MP), EU-parlamentariker, på Twitter.

I EU röstade 438 ledamöter för, 226 mot och 29 la ner sina röster. Av de svenska ledamöterna röstade 13 emot och sex ledamöter för förslagen.

Förhandlingarna med EU:s ministerråd kommer nu påbörjas. När ministerrådet och medlemsländerna har kommit överens, måste förslaget fortfarande godkännas av Europaparlamentet innan det blir en lag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar