Cykelstölderna i Polisregion Syd minskar

Genrebild cykelstöld. Foto: Corepics, Mostphotos.

I landet som helhet har antalet anmälda cykelstölder halverats sedan 1990-talet.

delningar

I Polisregion Syd, där Skåne län ingår, minskade antalet anmälda cyklar med över sex procent mellan 2015-2018, enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

I landet som helhet visar Brås statistik att cykelstölderna i stort sett varit på samma nivå de senaste tio åren. Tittar man däremot över en längre tidsperiod blir det mer intressant; 1993 var antalet anmälda cykelstölder över 120 000 stycken. Jämfört med 2018 års statistik innebär det en minskning med 48 procent. Under samma tid har Sveriges befolkning ökat med 1,6 miljoner, visar från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Man ska ta all statistik med en nypa salt, det kan finnas mörkertal och det handlar förstås också om benägenhet att anmäla. Med det sagt är det så klart glädjande och intressant att cykelstölderna minskar över tid, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling, i ett pressmeddelande.

Klas Elm lyfter samtidigt fram några avgörande faktorer som kan bli bättre för landets cyklister.

– I takt med att allt fler cykelpendlar måste vi ställa högre krav på bra cykelparkeringar – det gäller såväl på arbetsplatser som vid resecentrum och bostadshus. Att fler vågar ta cykeln är samhällsekonomiskt bra, så det finns bara fördelar med sådana satsningar, säger han.

Relaterade artiklar