Laddar

Chocksiffror: Hälften av Malmös lärare i grundskolan hinner inte ta lunchrast

"Det är fruktansvärt. Jag hinner inte äta min lunch någon dag, säger läraren Katarina Bergström.

delningar

Lärarnas Riksförbund, LR, utförde i höstas en ny arbetsmiljöundersökning i Malmö och resultatet visar att arbetsmiljön är i akut behov av åtgärder.

En hård och stressad arbetsmiljö innebär att personalen knappt får tid för återhämtning. Över hälften (55 procent) av de tillfrågade grundskolelärarna uppger att de inte har möjlighet till 30 minuters ostörd lunch, vilket Skolvärlden var först att rapportera. Ungefär 48 procent uppger att de inte har möjlighet till paus.

– Det kom som en chock när jag såg de siffrorna. Det är flera grundskolor i Malmö som har den här problematiken. Man hinner inte, helt enkelt. Många lärare är så stressade när de kommer in till skolan på morgonen över att de inte vet hur dagen kommer att se ut, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för LR i Malmö, till tidningen.

En av Malmös lärare berättar att situationen på hennes skola är värre än siffrorna förtäljer.

– Det är fruktansvärt. Den siffran är tyvärr mycket högre på den skolan jag arbetar på, här är det ungefär 70 procent. Jag har möjlighet att ta egen lunch alla dagar, men jag hinner inte äta min mat någon dag. Ofta har vi så mycket att göra så en 30-minuters lunch är svår att ta när arbetsuppgifterna är så många, säger Katarina Bergström, lärare på Augustenborgsskolan, till Skolvärlden.

Hälften av de tillfrågade anser att arbetsbelastningen har ökat under 2017. Detta från en redan tidigare upplevd hög arbetsbelastning. Lite fler än var tionde lärare har blivit utsatta för hot och sju procent har drabbats av regelrätt fysiskt våld.

 

Var tredje upplever påtryckningar och press vid betygsättning. Arkivfoto.

Mer än var tredje lärare uppger att de utsätts för press och påtryckningar inför bedömning och betygssättning. Främst av elever men även från föräldrar eller skolledare.

Att arbetet har blivit tyngre har del i hur lärarnas uppgifter prioriteras, anser Katarina Bergström.

– Vi har alldeles för mycket att göra. Just nu tycker jag att det läggs på mer och mer administrativt arbete, samtidigt som vi får mer undervisningsminuter utlagda och våra klasser blir mer komplexa, säger hon.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?