Laddar

Carlos räddade sin granne ur elden

Carlos Matola var på väg ut från sitt hem när han plötsligt kände röklukt. Idag uppvaktades han av brandkåren för sin modiga insats.

delningar

Under fredagsmorgonen den 27 september var Carlos Matola på väg ut för att parkera om bilen nere på gatan.

Men i trapphuset kände han plötsligt att det luktade rök.

– Jag gick upp och ner och till slut hittade jag en brevinkast som kom lite rök ur, säger Carlos Matola.

Han bankade och sparkade på dörren för att få kontakt med den som var på insidan.

– Efter tre till fyra minuter hörde jag någon som lät och till slut kom en omtöcknad kille och låste upp dörren. Jag bad en annan granne som hade kommit dit att hålla koll på honom medan jag gick och hämtade brandsläckare, berättar Carlos Matola.

Men när han var till baka med sin brandsläckare hade killen gått in i lägenheten igen.

– Jag tog ett djupt andetag och virade tröjan runt ansiktet och gick in. Killen låg på soffan. Jag tog ut honom ur lägenheten, tog ett nytt andetag och gick in och släckte branden.

Orsaken till branden var att grannen hade somnat på soffan med en tänd cigarett. Han fick syrgas i ambulansen som kom till platsen men klarade sig utan skador.

 

– Vid cirka en tredjedel av de insatser som vi gör vid bostadsbränder har en granne eller liknande gjort någon form av åtgärd. Resterande larmar endast, säger Gerry Asplund styrkeledare på Räddningstjänsten Syd, som insatschef den fredagsmorgonen.

Han tror att det delvis har att göra med brist på kunskap att de flesta inte ingriper.

– Har man aldrig råkat ut för en sådan händelse är det svårt att veta hur man ska reagera. Jag tror det är en kombination av rädsla och osäkerhet som gör att folk inte vågar.

Men Carlos Matola är inte vilken granne som helst. Han gick nämligen ut utbildningen för att bli brandman redan 2010. Han har sedan dess dock arbetat som marknadschef på ett företag.

Men i februari kommer Malmöborna att kunna se Carlos Matola släcka bränder i Räddningstjänsten Syd.

Under fredagen uppmärksammades hans rådiga ingripande av Räddningstjänsten Syd och Brandskyddsföreningen Skåne med blommor, tårta en gåva och ett diplom.

  Foto: Lisa Horn

– Det känns nästan i lokalen. Man blir glad av sådana här här berättelser att någon har brytt sig, säger Per Björkman, från Brandskyddsföreningen Skåne, som överlämnade diplomet om rådigt ingripande.

– Det känns jättekul, det är givetvis inte därför jag gjorde det. Men det är en bra grej att det uppmärksammas, det kan bli ett incitament och sporra andra att göra något, säger Carlos Matola.

Han förklarar att han vill tänka att att vem som helst skulle ha gjort samma sak.

– Jag hoppas att människor är uppmärksamma och har civilkurage. Det är så vi kan hjälpas åt.

Så gör du om det börjar brinna:

Rädda först dem som är i livsfara – men utsätt dig inte för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Ta dig ner under röken – nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr – öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Känner du på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. Stängda dörrar hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå till återsamlingsplatsen.

Varna alla dem som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.

Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.

Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en brandsläckare och rikta mot glöden – inte på lågorna.

Ovanstående ordning är en rekommendation. Det är den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du verkligen ska agera.

Källa: Brandskyddsföreningen 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?