Laddar

Brukare ska ha tvingats till sexuell handling av en annan brukare

Ska ha skett i brukarens lägenhet.

delningar

En brukare på ett LSS-boende i Malmö uppger för personal att hen har blivit tvingad till sexuella handlingar av en annan brukare i sin lägenhet. Händelsen kom till personalens kännedom i november 2017. Brukaren har fått frågan om hen vill polisanmäla men nekat till detta.

– Det rör en händelse som kom till vår kännedom i november men ska enligt brukaren ha skett långt tidigare. Närmare detaljer än så vill jag inte gå in på, säger Ronny Gullberg, enhetschef vid funktionsstödsförvaltningen.

Att situationen kunnat uppstå bedöms vara en risk för allvarligt missförhållande. Därför gör funktionsstödsnämnden en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det fanns ingen vittnen till händelsen utom den utsatta brukaren.

Enligt kommunen ska åtgärder ha vidtagits för att liknande situationer inte ska inträffa igen. Den utsatta personenen får nu hjälp och stöd.

– Det viktigaste för oss är att ge brukaren stöd för framtiden. Vi tog in en koncept från Teater Reagera som är framtaget för och med brukare för att stärka möjligheterna till sexuell hälsa. Vi har även gjort utbildningsinsatser för personal.

Den brukare som är misstänkt nekar till händelserna ska ha inträffat.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?