Laddar

Brottsoffer gjorde Hitlerhälsning i rättssalen – riskerar straff

Rättegången tog en oväntad vändning.

delningar

Den 27 augusti utsattes en 18-årig pojke för rån och misshandel vid Österportskolan. Rånarna jagade 18-åringen från skolan och tillslut tvingades han att hoppa i kanalen för att undkomma dem.

Anledningen till att de utsatte 18-åringen ska ha varit en påhittat skuld på 30 000 kronor och delar av händelseförloppet filmades. I oktober åtalades två pojkar och en ung man för brotten.

Den nu 17-åriga pojken, som stod åtalad för större delen av misshandeln och kränkningarna mot 18-åringen, dömdes i tingsrätten till sex månaders sluten ungdomsvård. De andra två åtalade friades.

Men fallet skulle ta en oväntad vändning under rättegången. Sydsvenskan rapporterar att 18-åringen, mitt under pågående rättegång, ska ha ställt sig upp och skrikit ”sieg heil” och gjort Hitlerhälsning. Nu riskerar brottsoffret själv att straffas.

I en intervju med Sydsvenskan säger 18-åringen att han gjorde utspelet på grund av att han blev provocerad av de tre misstänka rånarna. Enligt honom skrattade de misstänka pojkarna när en video där 18-åringen misshandlades visades. Till slut fick han nog och höjde armen.

Det 20-tal personer som var med under förhandlingen, som hölls bakom stängda dörrar, reagerade på incidenten och rättens ordförande fick trycka på larmet – något som hon aldrig behövt göra tidigare under sina år i tingsrätten.

– De tilltalade blev upprörda och det blev alldeles för stökigt. Vi behövde hjälp. När vakten kom in lugnade det ned sig, säger rådmannen Jenny Wennhall till Sydsvenskan.

En förundersökning om hets mot folkgrupp har nu inletts mot 18-åringen.

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?