Bröllopsfotografen Emma möter ”mansplaining” i sin vardag

Hennes passion för att fotografera och dokumentera kärleksparens lyckligaste dagar kantas också av män som ifrågasätter hennes professionalitet.

delningar

Det började när 13-årige Emma Watson klickade in på brorsans nedladdade Photoshop och upptäckte att hon kunde förändra bilderna, höja ljuset och lägga på filter. Det ville hon direkt göra på sina egna bilder och på två röda sprang hon runt med familjens webbkamera i högsta hugg.

Idag är hon bröllopsfotograf, driver eget företag och tar i snitt femtusen bilder per bröllop. Från det att bruden sminkas tills att de sista gästerna kastar in handduken på småtimmarna.

”Jag såg filmen Bröllopsfotografen, blev inspirerad, och tänkte att; det här kan jag göra bättre”

När Emma Watson såg filmen Bröllopsfotografen öppnades vägen in i yrket för första gången på riktigt.

– Jag började fotografera polare som 13-åring och sen sparade ihop pengar till en digitalkamera. Sen köpte jag min första systemkamera 2009. Jag såg filmen Bröloppsfotografen, blev inspirerad, och tänkte att; det här kan jag göra bättre, och såg plötsligt att jag kunde få extra pengar under gymnasiet, säger Emma Watson.

Efter uppdrag bland släkt och bekanta bestämde hon sig, i takt med studenten, för att starta egen firma.

– Jag började marknadsföra mig på riktigt. Började lägga upp bilder i sociala medier och köpte två Facebook-annonser, sen rasslade bokningarna in.

Som en fluga på väggen På bröllopen är Emma Watson flugan på väggen. Hon talar om vikten av att fånga hela stämningen och inte bara brudparet. Den glädjegråtande personen på tredje bänkraden kan räkna med att hamna på bild.

Med uppdraget att få kundens lyckligaste dag i livet på bild kommer med en viss press.

– Nu går det väldigt på rutin, man måste vara supersocial för att landa i en sån dag. Men det är en viss press, levererar du inte har du sabbat deras dag.

Stress för att en blombukett levereras en timme för sent eller småbråk mellan brud och brudgum tillhör inte ovanligheterna. Något som riskerar att synas på bild.

– Jag har varit med och brudparen när de börjat bråka för att de är stressade över att allt ska klaffa. Ibland får jag gå in och påminna om att det är deras kärlek det gäller, säger Emma Watson.

”Bara för att jag är tjej, ung och lite gullig så tror de att de kan visa mig hur jag ska göra mitt jobb.”

Möts av motgångar som kvinna Som kvinna i yrket märker hon hur hon bemöts på ett annat sätt än hennes manliga kollegor.

Mina manliga kollegor bemöts som proffs. Vi kvinnliga fotografer misstas ofta för att vara bekanta eller någon som känner någon. Det är ofta folk inte tror att jag faktiskt jobbar med det här förrän jag visar mina tidigare jobb, säger Emma Watson.

Män, i alla åldrar, som kommer fram och pratar om tekniken eller ska visa hur man tar bra bilder är snarare regel än undantag.

– Hela tiden i mitt yrke möts jag av ”mansplaining”. Det är män som kommer fram och frågar om jag inte ska fota med blixt, eller inte tror att jag vet vad jag gör. Bara för att jag är tjej, ung och lite gullig så tror de att de kan visa mig hur jag ska göra mitt jobb, säger Emma Watson.

Hon upplever att det är jobbigt att möta männen, när hon är mitt i uppdraget och måste vara professionell.

– Det ingår i mitt yrke att jag alltid behöver vara trevlig, så när situationerna uppstår kan jag aldrig ta debatten.

Som bröloppsfotograf stannar hon kvar på bröllopet långt in på småtimmarna. Då är det inte heller ovanligt att hon träffar på samma män som tar sig friheter efter att ha sänkt några glas.

– Framåt småtimmarna är det samma gubbar som kommer och raggar och då är det fortfarande svårt, men då kan jag säga ifrån, någonstans går ju gränsen. Då är jag mycket tydlig, säger Emma Watson.

Men kärleken till jobbet vinner ändå över kommentarerna i längden.

– Bortsett från mäns ständiga kommentarer så är ju det här yrket så otroligt givande, tacksamt och glädjefyllt. Jag tror jag aldrig kommer sluta med det. Gubbstruttarna får ju inte heller vinna, säger Emma Watson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.