Bröder ertappades med knark för miljonbelopp

Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Två nederländska bröder stoppades när de färdades i en lastbil på Öresundsbron. Det visade sig att det hade en stor mängd narkotika. Nu åtalas den ena brodern misstänkt för grov narkotika smuggling.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Tidigt på morgonen den 8 mars stoppades lastbilen som bröderna färdades i på Öresundsbron. Bröderna berättade att de var på väg till Norge för att åka skidor. I fordonets lastutrymme fanns skidutrustning och bröderna kunde också visa att de boket ett hotellrum i Oslo. Tulltjänstemännen hade dock en känsla av att något inte stämde och det beslutades om en fördjupad kontroll.

När ekipaget var på plats i visitationshallen undersökte man den med en narkotikasökhund och den visade intresse för ett utrymme under och mellan förar- och passagerarsätena. Efter att ha flyttat på ett säte, lossat fyra muttrar och avlägsnat en bockad plåtskiva mellan sätena kunde tulltjänstemännen avslöja den hemliga lasten: 49,3 kg cannabisharts. Gränsen för grov narkotikasmuggling avseende cannabisharts går vid 5 kg. Värdet på den beslagtagna narkotikan uppskattas till mellan 3,7 och 7,9 miljoner kronor i missbrukarled.

Båda bröderna greps, misstänkta för att gemensamt ha genomfört smugglingen. Ingen av dem ville dock kännas vid narkotikan, men efter flera månaders utredning och förhör av tullkriminalen erkände den 23-årige, äldre brodern. Narkotikan skulle säljas i Norge utan den yngre broderns vetskap, uppgav han.

23-åringens uppgifter stöds av det faktum att dennes fingeravtryck påträffats såväl på emballage till narkotikan som på insidan av den plåtskiva som användes som ingång till gömman. Det är också 23-åringen som står som ägare till skåpbilen.

Nu åtalas 23-åringen vid Malmö tingsrätt för grov narkotikasmuggling. Misstankarna mot den yngre brodern är däremot avskrivna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar